Corruptie rating besmeurt imago regering
06 Dec 2012, 00:00
foto
Hoe roder de kleur, hoe corrupter een land is. Suriname staat op de 88ste plaats van de 176 landen op de indexlijst. (Tabel: Transparancy International)


De nieuwe positie van Suriname op de Internationale Corruptie Index, is een behoorlijke besmeuring van het imago van Suriname en vooral de regering. “Dat is precies wat ik bedoel toen ik in het parlement zei dat de regering zoveel van de daken mag roepen over hoe goed het gaat met de economie van het land en alle andere mooie dingen, maar wanneer je positie op deze indexlijst slechter wordt, is dat een zeer slecht teken”, zegt fractievoorzitter Carl Breeveld van DOE.

Suriname is van de 100ste naar de 88ste plaats gegaan en is nog altijd corrupter dan het gemiddelde cijfer van 43 op de lijst. Het gaat om 176 landen op de indexlijst. Breeveld zegt dat de nieuwe positie aanduidt dat Suriname geen stap vooruit heeft gemaakt om corruptie te bestrijden. Hoe goed en mooi de cijfers over de economie ook mogen zijn, er zullen grote vraagtekens achter geplaatst worden met deze corruptie indexcijfer, zegt hij. “Het is allemaal mooi, maar hoe verhoudt dat zich met corruptie. Waarom is daaraan niets gedaan?” vraagt Breeveld.

Hij wijst er op dat Barbados die op deze nieuwe lijst een rating krijgt van plaats 15 wel heeft aangetoond dat hij iets heeft gedaan om de corruptie in het land te bestrijden. “Dus het is mogelijk - ook voor landen in onze regio - dat we corruptie bestrijden”, zegt de politicus.

Aparte afdeling Openbaar Ministerie
DOE zal zondag, op de internationale anti corruptiedag, weer eens extra aandacht vragen voor corruptiebestrijding. In het parlement heeft deze politieke organisatie er steeds op gehamerd dat er niet alleen een anti-corruptiewet moet komen, maar dat er ook beleid op moet worden gemaakt. Breeveld herhaalt dat alleen een wet niet zal helpen, maar dat actie moet worden ondernomen om de wet actief te houden.

Zo zullen instituten die zich bezighouden met de corruptiebestrijding hervormd en versterkt moeten worden. “Als ik alleen al kijk naar alle schandalen in het parlement over corruptie, zal het Openbaar Ministerie een aparte afdeling in het leven moeten roepen om alle zaken te onderzoeken en te behandelen. Instituten als de Rekenkamer en de Centrale ’s Lands accountantsdienst zullen hierop afgericht en versterkt moeten worden”, stelt Breeveld.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May