Auditeur militair: Nog geen uitnodiging van Krijgsraad
06 Dec 2012, 06:00
foto
Auditeur militair Roy Elgin tijdens het 8 december strafproces in Boxel.


Auditeur militair Roy Elgin zegt aan Starnieuws dat hij nog geen uitnodiging ontvangen heeft van de Krijgsraad om de stand van zaken door te geven op een te houden zitting van het 8 december strafproces. De Krijgsraad had op 11 mei in het vonnis gesteld dat de auditeur militair de rechtsvraag over inmenging in het proces beantwoord moet krijgen.

Bij beschikking moet een rechtsdag worden bepaald waarbij Elgin moet doorgegeven hoe het staat met de rechtsvraag. Terwijl de zaak in behandeling was, werd in De Nationale Assemblee een amnestiewet aangenomen. Hierdoor zijn de decembermoorden straffeloos gesteld. Intussen blijkt uit correspondentie tussen procureur-generaal Soebhas Punwasi en minister Edward Belfort van Justitie en Politie dat de conceptwet over het in te stellen Constitutioneel Hof af is. Dit moet nog goedgekeurd worden door de Raad van Ministers.

Het Constitutioneel Hof is de instantie die antwoord moet geven of artikel 131 lid 3 van de grondwet is geschonden door de aanname en inwerkingtreding van de amnestiewet. De Krijgsraad heeft gesteld dat de gewone rechter onbevoegd is om dit artikel van de grondwet te toetsen. Aangezien het Openbaar Ministerie de staat vertegenwoordigt, is aan de auditeur militair gevraagd om de rechtsvraag over inmenging beantwoord te krijgen. Elgin zegt de uitnodiging van de Krijgsraad af te wachten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May