Dodental tyfoon Bopha stijgt snel
05 Dec 2012, 12:00
foto
Tyfoon Bopha heeft enorme schade aangericht in de Filippijnen. (Foto: Reuters)


Het dodental van de krachtige wervelstorm Bopha die gisteren heeft huisgehouden in het zuiden van de Filippijnen is gestegen naar minstens 200. Reddingsteams hebben de getroffen gebieden bereikt.

Van minstens 156 mensen is bekend dat ze zijn overleden in de provincie Compostela Valley waar de tyfoon in de oostelijke Mindanao aan land ging. Ofschoon redders in de meeste gebieden zijn aangekomen, hebben ze moeite met een aantal geïsoleerde gemeenschappen.

Vele bewoners op het westelijke eiland Palawan waren voorafgaand aan de storm geëvacueerd. De voorspelling is dat de tyfoon de Zuid-Chinese Zee morgen zal bereiken.

Compostela Valley zwaarst getroffen
De autoriteiten zeggen dat de provincie Compostela Valley het zwaarst getroffen is. Ook de naburige provincie Davao Oriental heeft het zwaar te voorduren gehad met ongeveer 50 doden. In het dorp Andap in Compostela Valley stortten water en modder van bergachtige hellingen op een school en dorpshuis dat fungeert als evacuatiecentra. 43 personen vonden er de dood, terwijl er veel anderen zijn gewond en worden vermist. Onder de doden zijn ook soldaten die hielpen met de evacuaties.

Tyfoon Bopha was veel sterker dan tyfoon Washi, die vorig jaar vrijwel hetzelfde pad nam. Washi doodde meer dan 1.300 mensen. Maar deze keer waren de mensen voorbereid. Via telefoonberichten en de media waren ze gewaarschuwd. Soldaten kwamen zelfs helpen om de mensen in de risico-gebieden in veiligheid te brengen.

Enorme schade
Er is nog steeds sprake van een aanzienlijke schade aan huizen, gewassen en infrastructuur. Doordat de mensen beter voorbereid waren, zijn vele levens gered, zeggen de autoriteiten. “Het water kwam zo plotseling en onverwacht, en de winden waren zo hevig - dat heeft het verlies van levens en middelen van bestaan verergerd," zei gouverneur Arturo Uy van de provincie Compostela Valley.

Hij voegde eraan toe dat de schade aan de landbouw en infrastructuur in zijn provincie minstens US$ 98 miljoen bedraagt. De tyfoon heeft 70 tot 80% van plantages –vooral de bananen bestemd voor de export – vernietigd.

In andere delen zijn wegen naar tientallen steden onbegaanbaar door omgevallen bomen en ingestorte brugeen. In de stad Cateel is 95% van de gebouwen beschadigd en verdronken er 23 mensen. Tientallen mensen zijn gered uit de modder met verwondingen aan het gezicht of ledematen. Veel binnenlandse vluchten en veerdiensen in het centrum en het zuiden van het land zijn opgeschort. Scholen en bedrijven blijven gesloten totdat de storm voorbij is.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May