Regering zet stappen voor instelling Constitutioneel Hof
05 Dec 2012, 06:00
foto


Procureur-generaal (pg) Soebhas Punwasi heeft bij minister Edward Belfort van Justitie en Politie geïnformeerd hoe het staat met het in te stellen Constitutioneel Hof. Op basis van het vonnis van 11 mei stelt de pg dat niet auditeur militair Roy Elgin de rechtsvraag die de Krijgsraad heeft gesteld, moet beantwoorden. Starnieuws verneemt dat de minister de pg heeft meegedeeld dat de conceptwet voor het in te stellen Constitutioneel Hof, af is. Deze moet nog goedgekeurd worden door de Raad van Ministers en gaat daarna naar de Staatsraad en De Nationale Assemblee.

Het 'prealabel constitutioneel vraagstuk', of hier sprake is van inmenging, moet de auditeur militair beantwoord krijgen. Daarom heeft de pg op 4 juni een brief geschreven naar de minister. De Krijgsraad benadrukt dat de grondwet, artikel 131 lid 3, elke inmenging in een lopende rechtszaak verbiedt. Door de amnestiewet worden de 8 decembermoorden straffeloos gesteld. De Krijgsraad ging niet ertoe over om volgens de amnestiewet het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te verklaren en de rechtszaak te beëindigen. De Krijgsraad vindt dat eerst de indringende vraag over inmenging moet worden beantwoord, voordat over de hoofdzaak kan worden beslist.

Nog geen duidelijkheid
Aangezien het Constitutioneel Hof alleen bevoegd is artikel 131 lid 3 van de grondwet te toetsen, heeft de pg zich gericht tot de minister. In het vonnis heeft de Krijgsraad gesteld dat de auditeur militair op een bij beschikking te bepalen rechtsdag in de gelegenheid zal worden gesteld de stand van zaken over de rechtsvraag kenbaar te maken.

Het Openbaar Ministerie heeft intussen het antwoord van minister Belfort dat er al een conceptwet af is voor het in te stellen Constitutioneel Hof, schriftelijk meegedeeld aan de Krijgsraad. Op een speciale zitting, zoals in het vonnis is bevolen, zal de auditeur militair in de gelegenheid worden gesteld om de stand van zaken door te geven. Tot nu toe is er geen kennisgeving gestuurd naar de verdachten of hun advocaten over de te houden zitting die slechts te maken heeft met de procedure rond het 8 december strafproces.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May