Directoraat Milieu van ATM gaat naar kabinet president
05 Dec 2012, 02:00
foto
Minister Michael Miskin van ATM dinsdag in De Nationale Assemblee.


Het directoraat Milieu van het ministerie van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu (ATM) zal ondergebracht worden bij het kabinet van de president. Minister Michael Miskin zei dinsdag tijdens de begrotingsbehandeling dat volgens de laatste informatie vanuit de Raad van Ministers dit directoraat niet meer gaat naar Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB). Het is niet duidelijk wanneer dit gefinaliseerd zal worden.

Miskin beantwoordde vragen die gesteld zijn in de eerste ronde van de begrotingsbehandeling. De oppositie plaatst vraagtekens hierbij en wil van de regering weten hoe de begroting van dit ministerie goedgekeurd zal worden. Het is nu niet bekend binnen welke structuur de taken van het ministerie uitgevoerd zullen worden. Miskin heeft ook aangegeven dat sinds zijn aantreden op ATM hij geen nieuwe en bijzondere taken en werkzaamheden heeft kunnen verrichten bij Milieu. Hem is gezegd dat het directoraat niet langer tot zijn ministerie zal behoren.

Milieuwet belangrijk

Toch wijst Miskin er in het algemeen op dat het milieubeleid valt binnen ruimtelijke ordening en milieu van het Ontwikkelingsplan 2012 -2016. Het is opgedeeld in prioriteitsgebieden die met elkaar in verbinding zijn. Het gaat om de gebieden, afvalbeheer, biodiversiteit, atmosfeer, duurzaam landbeheer, waterbeheer, chemicaliënbeheer en hernieuwbare energiebeheer. Miskin zegt dat het een belangrijke vereiste is dat de milieuwet nu eindelijk wordt aangenomen in het parlement nadat het door de regering wordt voorbereid.

Volgens Miskin is het directoraat intussen wel bezig met het formuleren en uitvoeren van het milieubeleid. Samen met RGB wordt onder andere nagegaan welke mogelijkheden er zijn voor het introduceren van nieuwe beheersstructuren en co-management van beschermde gebieden. Er wordt onderzoek gedaan om voorspellingen te kunnen doen over de effecten van klimaatsverandering in Suriname. In een rapport is al verwerkt wat de huidige stand van zaken is als het gaat om de effecten van klimaatsverandering in zes sectoren, maar ook de bijdrage die Suriname levert aan de toename van broeikasgassen in de atmosfeer.

Er is een training verzorgd over Geo Informatie Systemen en 'landuse planning' voor ministeries en is software en is hardware apparatuur aangeschaft. Dit is bestemd voor instituten die zich bezig houden met het verzamelen van milieugerelateerde informatie. Nu is een studie gaande voor het identificeren van mogelijke bronnen van vervuiling in de Surinamerivier. Samen met het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen wordt gewerkt aan het vergroten van de deskundigheid die nodig is voor de uitvoering van potentiële hernieuwbare energie projecten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May