Tyfoon Bopha treft Filippijns eiland Mindanao
04 Dec 2012, 16:00
foto
Tyfoon heeft 40.000 mensen gedwongen hun huizen te verlaten. (Foto: Reuters)


Meer dan 40.000 mensen zijn geëvacueerd voor de krachtige tyfoon die de zuidelijke Filippijnen vanmorgen vroeg heeft getroffen. Tyfoon Bopha is vanmorgen aan land gegaan op Mindanao, met zware regens en windstoten van 210 kilometer per uur.

Ten minste twee mensen zijn omgekomen in de storm. Er zijn stroomstoringen, onderbrekingen van de transportsector en overstromingen in risicogebieden. Er is gevaar voor aardverschuivingen. Bopha komt een jaar na typhoon Washi die meer dan 1.500 mensen had gedood in de zuidelijke Filippijnen.

President Benigno Aquino had er gisteren al bij de mensen op aangedrongen om het pad van Bopha serieus te nemen. "Het zou de sterkste wervelstorm van het jaar zijn," zei hij. "Maar we kunnen de schade en het verlies van levens minimaliseren, als we elkaar helpen."

Stijgen dodental
In de provincie Compostela Valley waar aan goudwinning wordt gedaan, viel een muur van modder door de extreme weersomstandigheden op een huis. Er zijn enkele inwoners van het huis omgekomen, meldt het persbureau Associated Press.

Het dodental zal naar verwachting stijgen, zei Benito Ramos, van de nationale rampenbestrijding. Soldaten en politieagenten banen zich een weg naar de verre dorpen die zijn geïsoleerd door overstromingen, omgevallen bomen en beschadigde communicatie.

Volgens een rapport van een militaire woordvoerder, worden ongeveer 20 mensen, waaronder zes soldaten vermist nadat het snelstromend water door een legerbasis raasde.

Het oog van de 600-km brede storm verplaatste zich ten westen met een snelheid van 26 kilometer per uur. Volgens weerdeskundigen zal de tyfoon razen over het zuiden en de centrale provincies van de Filippijnen voordat hij donderdag de Zuid-Chinese zee bereikt. De Filippijnen wordt jaarlijks getroffen door verschillende orkanen en tropische stormen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May