Regering wil migratiestromen internationaal aanpakken
04 Dec 2012, 08:00
foto


Om Suriname toe te laten treden tot Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) heeft de regering een ontwerpwet aangeboden aan De Nationale Assemblee. Deze organisatie heeft tot doel om migratiestromen wereldwijd te reguleren. Migratie moet op geordende wijze plaatsvinden en wordt door deze organisatie zoveel mogelijk positief benaderd.


De toetreding tot de IOM wordt nodig geacht omdat Suriname verder integreert in de Caricom en de Unie van Zuid-Amerikaanse Staten (Unasur). Nu fungeert de IOM mede als het technisch secretariaat van de 'South American Conference on Migration', waarin de republiek Suriname participeert. Ook uit andere delen van de wereld zijn er toenemende migratiestromen. Om de internationale bedreigingen, zoals mensenhandel, beter het hoofd te kunnen bieden is lidmaatschap van de IOM nodig.

Door toe te treden tot deze internationale organisatie wordt er assistentie geboden om de kennis over migratie te verruimen. Ook bestaat er een mogelijkheid om gebruik te maken van specifieke programma's, technische assistentie over migratiemanagement, arbeidsmigratie, opleidingen en trainingen. De IOM kan eveneens assisteren bij het formuleren van het diasporabeleid en het vaststellen van het bevolkingsbeleid, stelt president Desi Bouterse in de memorie van toelichting. De Nationale Assemblee zal zich vandaag in de huishoudelijke vergadering buigen over deze ontwerpwet en mogelijk een commissie van rapporteurs benoemen, die de openbare behandeling zal voorbereiden.

Na de huishoudelijke vergadering komt het parlement in het openbaar bijeen voor de begrotingsbehandeling. Verwacht wordt dat de regering vanmiddag kan beginnen met het beantwoorden van vragen die in de eerste ronde zijn gesteld.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May