Wetenschappelijke kijk op openbaar en goederen vervoer
03 Dec 2012, 19:00
foto
Minister Falisi Pinas en Marten Schalkwijk, directeur IGSR wisselen documenten uit. (Foto: Raoul Lith)


Het openbaar en goederen vervoer in en rond Paramaribo wordt in het komend half jaar grondig geëvalueerd. Uit een studie moet een uitgebreid ordeningsplan komen. “Het moeten vooral werkbare oplossingen zijn”, zegt directeur Marten Schalkwijk van het Institute for Graduated Studies and Research (IGSR) van de Anton de Kom universiteit van Suriname.

Dit instituut is aangetrokken als partner. Schalkwijk zegt dat het hier niet gaat om een onderzoek- en studieproject waar wetenschappers zich kunnen uitleven. “De universiteit moet geen onderzoekingen en studies doen die niet uitvoerbaar zijn.” Anderzijds moet ook weer niet verwacht worden dat na de studie alle problemen meteen worden opgelost, maar moet er een basis zijn om voor nu en in de toekomst een geordend openbaar en goederenverkeer te hebben te land en water.

Het onderzoeksproject kost SRD 265.000. Volgens minister Falisi Pinas van het Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) zal naast het inhoudelijke van de studie en de ordening zelf, veel gedaan moeten worden aan regelgeving. “Pas daarna kan het plan worden uitgevoerd.” Pinas verwacht medio 2013 een finale rapportage van het IGSR.

Betrekken alle partners
Zowel de minister als Schalkwijk leggen uit dat inhoudelijk het plan veel meer is dan alleen de betrokkenheid van TCT en IGSR. Er is al voorwerk waarin veel aanbevelingen worden gedaan. Daaruit moet blijken wat de ontbrekende onderzoekingen zijn. Het moeilijke, maar belangrijkste van het project is het betrekken van alle partners. Het gaat om de passagiers, de bushouders, bedrijven en alle andere ministeries die zeker bij het plan betrokken raken.

Schalkwijk zegt dat Paramaribo zich de afgelopen jaren behoorlijk heeft ontwikkeld, veel is bijgebouwd en van alles is bijgekomen zonder dat de infrastructuur, meer wegen dus, zijn bijgekomen. In het onderzoeksproject is het belangrijk van de verschillende partners te horen welke routes er moeten zijn, de afstanden, hoeveel bussen per traject, tarieven, vaste vertrektijden, tijdsduur van een traject en alle andere bijkomstigheden. De studie moet ook aangeven waar en hoeveel busterminals er moeten komen. De binnenstad zal in elk geval ontlast moeten worden.

Waterwegen
Voor het goederenverkeer is dit project belangrijk, zegt Pinas, omdat het te maken heeft met de economie van het land. Echter mag het goederenverkeer geen belemmering en zeker geen gevaar zijn voor de veiligheid van de weggebruikers. Uit de studie moet dat ook duidelijk worden wat wel en niet te land vervoerd moet worden, maar ook hoe en wanneer het te vervoeren. Er zal worden uitgekeken naar waterwegen, wat volgens de minister ook weer iets is dat goed bij wet moet worden geregeld.

De studie en het samenstellen van het onderzoeksrapport worden gedaan door de studierichting ‘Masters opleiding Urban planning’ van het IGSR. Deze wetenschappelijke studierichting is al bezig met een studie stedelijke planning.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May