Nieuwe meetmomenten voor meer geslaagden
01 Dec 2012, 11:00
foto
Schoolleiders van Coronie en Nickerie tijdens de informatiebijeenkomst. (Foto: Minov)


Zesdeklassers van de basisschool krijgen de kans om zich beter in te werken op de landelijke zesde klas toets. Het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling heeft dit jaar landelijk twee nieuwe meetmomenten getroduceerd voor de zesdeklassers. Het doel is om het aantal geslaagden van de zesdeklassers te verhogen.

Voor de directeuren van de basisscholen uit de districten Coronie en Nickerie is er deze week een voorlichtingsbijeenkomst gehouden over deze meetmomenten. De diagnostische toets is voor dit jaar voorlopig aangehouden, zei onderwijsdirecteur Grace Malm-Lackin tijdens de bijeenkomst. Het natraject van de diagnostische toets gehouden in het schooljaar 2011/2012 moet nog worden uitgewerkt.

Het ministerie werkt aan een vlotte doorstroming van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs voor junioren. Om de hiaten in de zesde klas weg te werken, zijn deze twee meetmomenten ontwikkeld. De ervaring leert dat er grote verschillen bestaan tussen het schoolcijfer en de reguliere toetscijfers. In de nieuwe situatie worden leerkrachten gedwongen hun kwartaalstof op tijd af te ronden.

Zwaktes leerling en leerkracht
Het eerste meetmoment is op 23, 24 en 25 januari 2013. De zeven toetsvakken Redactie, Rekenen en Cijferen, Hoofdrekenen, Tekstbegrip en Algemene Taalkennis, Aardrijkskunde, Geschiedenis en Natuuronderwijs. De leerkracht corrigeert het werk van zijn leerling en stuurt die op naar de inspectie, die de uitkomst samen met andere onderwijsdeskundigen analyseert en een verbeterplan opsteld.

Er is bij de nieuwe methode aandacht voor de zwaktes van de leerling als de leerkracht. Een ‘zwakke’ leerling zal extra worden begeleid, terwijl leerkrachten die bijscholing nodig hebben, zullen worden getraind door het Centrum voor Nascholing Suriname.
Het twee meetmoment is gepland voor de derde week in mei 2013. De cijfers van deze twee meetmomenten tellen mee met het rapportcijfer.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May