Twinningfaciliteit start mogelijk medio 2013
01 Dec 2012, 05:00
foto
Richard Born, projectdirecteur uitvoering Twinningfaciliteit


Nieuwe Twinningprojecten kunnen waarschijnlijk half 2013 worden ingediend. Het loket moet tegen die tijd open zijn. Deze inschatting maakt Richard Born, projectdirecteur van de uitvoeringsinstantie van de Twinningfaciliteit.

Volgens Born hakt minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking waarschijnlijk in januari de knoop door over de nieuwe eisen en de hoogte van het bedrag dat voor de Twinning wordt uitgetrokken.

“Meer informatie heb ik niet. Ik verwijs iedereen naar onze site voor de laatste ontwikkelingen,” antwoordt Born op vragen van geïnteresseerden over het indienen van projectvoorstellen. De belangstelling is nu al groot, blijkt uit het enthousiasme van deelnemers aan de slotconferentie ‘Twinningfaciliteit Suriname-Nederland’ vrijdag in Utrecht. Veel projecten verdienen volgens verschillende medewerkers een vervolg, vanwege de goede resultaten.

Misverstanden financiën
Over de uitvoering van de projecten is overwegend positief geëvalueerd. Marten Schalkwijk van instituut NIKOS behandelde de resultaten van de interne evaluatie. Omdat vooral de misverstanden rond de financiën hardnekkig zijn, heeft Schalkwijk geadviseerd dat beide partners in het project voortaan een financieel contract moeten afsluiten. Volgens hem komt zo’n contract de transparantie ten goede.

“Is de Twinning hulp of een gelijkwaardige uitwisseling?” is de vraag die Ruerd Ruben, directeur van de Inspectie Ontwikkelingssamenwerking en Beleidsevaluatie stelt na de externe evaluatie van zijn instituut. Ruben vindt het verstandig om de Twinning als een gelijkwaardig partnerschap te zien in plaats van hulp. Wel moeten volgens hem zowel de Surinaamse als Nederlandse partner hier baat bij hebben.”

Geslaagde projecten
Enthousiaste projectmedewerkers deelden in korte sessies ervaringen met elkaar over hun Twinningproject. Onder andere het trainen van het Nickeriaans bestuursmanagement, het opzetten van een opleiding Psychologie in Suriname en het verbeteren van de schoolprestaties van leerlingen in het binnenland (RIS-project) kwamen voorbij.

De Twinningfaciliteit Suriname-Nederland ging van start in 2008. In totaal zijn er 108 projecten uitgevoerd. Het doel was om de samenwerking tussen het Nederlandse en Surinaamse maatschappelijke middenveld te versterken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May