Situatie Paraguay op agenda Unasur-top
30 Nov 2012, 16:00
foto
De Unasur-top in Peru


De leiders van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (Unasur) praten vandaag in Peru over de vorderingen van het integratieproces. Op de agenda ligt ook een verslag over de politieke en electoriale situatie in Paraguay, die sinds vorig jaar juni is geschorst uit de unie. Brazilië, Cuba en Argentinië zijn afwezig.

De zesde gewone vergadering van de staatshoofden en regeringsleiders van de unie wordt voorgezeten door de Peruaanse president Ollanta Humala. De presidenten van Bolivia ( Evo Morales), van Chili (Sebastian Piñera), van Colombia (Juan Manuel Santos), van Ecuador (Rafael Correa), van Guyana (Donald Ramotar) en van Uruguay (Jose Mujica) wonen de vergadering bij. President Desi Bouterse is ook naar Peru voor deze Unasur-top.

President Hugo Chavez van Venezuela is afwezig, omdat hij in Cuba in voor medische behandeling. De Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft een volle agenda met interne zaken, terwijl president Cristina Fernandes op het laatste moment heeft afgezegd, omdat ze niet op reis kan om medische redenen. Paraguay is geschorst en zal niet worden vertegenwoordigd.

Tijdens de eendaagse bijeenkomst debatteren de leiders over de regionale vrede, veiligheid en het protocol van samenwerking, die het wederzijdse vertrouwen in bilaterale en multilaterale betrekkingen moet versterken. Daarnaast staat hoog op de agenda de Paraguayaanse situatie.

Unasur te ver gegaan
Unasur en Mercosur hebben Paraguay in juni geschorst voor wat werd beschreven als een 'democratische breuk', toen Fernando Lugo werd afgezet door de Senaat en werd vervangen door Federico Franco. Het hoofd van de raad, Salomón Lerner, heeft Paraguay vorige week bezocht en heeft hij ontmoetingen gehad met wetgevers, politieke partijen, het verkiezingstribunaal van Justitie en andere organisaties. De voormalige Peruaanse premier zei dat hij verwacht dat Paraguay Unasur-waarnemers zal uitnodigen voor de verkiezingen van april 2013. Het verkiezingstribunaal heeft echter een uitgebreide persoonlijke uitnodiging aan Lerner gedaan.

De regering van president Franco gelooft dat Unasur te ver is gegaan met de politieke uitsluiting van Paraguay, die is uitgebreid tot de economische, sociale en technische fora zoals het Mercosur-parlement. Franco beschreef de houding als een 'vervolgingskruistocht', die soevereiniteit probeert af te dwingen van Paraguay en het land beperkt in zijn volledige soevereine rechten.

Positieve indruk
Het verslag van Lerner wordt besproken met de ministers van Buitenlandse Zaken van Unasur, die ook een ontmoeting hebben op de top in Lima voor de detail-zaken. Ze moeten blijkbaar ook aanbevelingen doen aan de leiders over de te voeren stappen. Lerner heeft een ‘positieve indruk’ van Paraguay en zei dat de dingen ‘op de goede weg’ waren naar de verkiezingen in april volgend jaar.

Paraguay hoopt op ten minste een gedeeltelijke opheffing van de schorsing, maar hoewel Colombia, Chili en Peru normale volledige betrekkingen onderhouden de regering van president Franco, zegt topadviseur voor het buitenlands beleid van Brazilië, Marco Aurelio García, dat "sancties sancties zijn" en volledig moeten worden nageleefd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May