Diakonessenhuis gezond en wel bij viering 50-jarig bestaan
30 Nov 2012, 08:00
foto


Vandaag is het vijftig jaar geleden dat bij de opening van het Diakonessenhuis (Surinaamse Stichting Diakonessenarbeid) de vlag met vredesduif ten top gehesen werd. In een door het Diakonessenhuis uitgegeven communiqué gaat deze christelijke sociale instelling in op haar geschiedenis vanaf haar oprichting tot en met de herdenking van deze dag.

Het uitvoeren van het plan om dit ziekenhuis op te zetten is niet zonder slag of stoot verlopen. Door de inzet van velen en vooral van M.A. van Melle, die toen geneesheer-directeur was van het Diakonessenziekenhuis in Utrecht, werd toestemming gegeven een diakonessenhuis te bouwen aan de Zinniastraat. Om de bouw te kunnen bekostigen werd er in Nederland de actie 4xZ…N (Zij Zoekt Zichzelve niet (Corinthe 13:5)) gehouden met als actieleider Johan Bodegraven. Met de opbrengst van deze actie (Sf 900.000), de bijdrage van de Suralco en de opbrengst van fundraisingacties in Suriname, kwam de begroting van Sf 2,3 miljoen rond en kon de bouw van start gaan, staat in het communiqué.

Geen hoge tarieven
Het Diakonessenhuis opende in 1962 zijn deuren met een beddencapaciteit van 111 bedden en had bij de opening van de tweede vleugel precies 12 jaar later (30 november 1974) de beschikking over 221 bedden.

Als christelijk sociale instelling hanteerde Diakonessenhuis geen hoge tarieven, terwijl een aantal bedden gereserveerd was voor de armsten in de samenleving en voor de boslandbewoners. Mede hierdoor waren er vanaf de oprichting grote exploitatietekorten. De overheidssubsidie en giften waren onvoldoende om de tekorten te dekken. Allen die werkzaam waren in het Huis zetten zich echter vanuit hun christelijke overtuiging ten volle in om zich te wijden aan de zorg voor de medemens, zegt het communiqué.

Gezonde bedrijfsvoering
In de jaren ’80 en ’90 kwam de ziekenzorg door de slechte economische situatie in het land onder zware druk kwam te staan en er konden geen onderhoud of investeringen plaatsvinden. In 2002 was er zelfs sprake van sluiting van het Diakonessenhuis. Door ingrijpende structuurveranderingen en efficiëntieverbeteringen in de verschillende onderdelen van de bedrijfsvoering, is het de huidige directie gelukt om met hulp van derden het Diakonessenhuis weer gezond te maken.

Intussen is de achterstand in investeringen zo goed als ingelopen, zowel met eigen middelen als met hulp van donateurs en gaat het ziekenhuis verder mee met de ontwikkelingen op medisch gebied. Het Diakonessenhuis maakt nu gebruik van geheel gedigitaliseerde radiologieapparatuur en zal in 2013 als eerste ziekenhuis in Suriname beschikken over operatiekamers met luchtbehandeling die voldoen aan de gangbare mondiale eisen van kwaliteit en veiligheid.

Gedenkboek
Het Huis gaat ook samenwerkingsverbanden aan. Voorbeelden zijn de bouw van een dialysecentrum met Diapura aan de kant van de Johan Bodegravenlaan en de ontwikkeling van een multifunctioneel dienstencentrum. Gezondheidszorgwerkers uit de eerstelijnszorg (huisarts) en de tweedelijnszorg (ziekenhuiszorg) zullen hier op effectieve en efficiënte wijze met elkaar werken.

Het bestuur en de directie hebben een gedenkboek samengesteld waarin de geschiedenis van het Diakonessenhuis wordt verteld en dat rijkelijk is voorzien van beeldmateriaal. Het boek met de titel: ‘Heel de mens, 50 jaar Diakonessenhuis 1962 – 2012’, zal worden aangeboden aan de relaties en donateurs, staat in het communiqué.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May