29 november 1986, massa moorden in Moiwana (aangeboden)
29 Nov 2012, 14:00
foto
Moiwana monument


De Stichting 8 December 1982 wil op deze dag de jongeren inlichten over de 'Moiwana-slachting'. Op 29 november 1986 werd een militaire operatie uitgevoerd in het dorp Moiwana, waarbij personen die handelden namens de toenmalige dictatuur onder leiding van de bevelhebber Desi Bouterse. Tijdens de getuigenissen in het 8 december moordproces verklaarde één getuige ex-militair Ivan Graanoogst dat hij de leiding had van de operatie die volgens hem perfect was uitgevoerd. Resultaat was dat tenminste 39 weerloze Surinamers onder wie kleine kinderen, vrouwen, senioren gedood werden. Naast de moorden werden de hutten en andere dorpsbezittingen verbrand en de overlevenden vluchtten het bos in.

Na jaren werd deze zaak bij het Inter-Amerikaans Hof in behandeling genomen, nadat er in Suriname een onderzoek gestart werd en tegen een blinde muur stuitte. In dit verband moeten vooral de jongeren weten dat de politieheld inspecteur Herman Gooding, vermoord werd op 4 augustus 1990 vlak voor het kabinet van de bevelhebber, thans het DNA-gebouw. Zijn dood is ook nooit afdoende onderzocht.

Op 15 juni 2005 werd door het Inter-Amerikaans Hof unaniem geoordeeld dat de republiek Suriname de mensenrechten had geschonden van 130 met name genoemde leden van het dorp Moiwana en droeg Suriname op deze schendingen te herstellen.De schending had te maken met: schending van het recht op een menswaardige behandeling; de vrijheid van beweging en woonplaats;recht op eigendom en waarborgen en rechtsbescherming.

De mening van de nabestaanden op het vonnis luidde dat zij als nabestaanden en slachtoffers van Moiwana de uitspraak van het Hof goed vonden, maar dat het jammer is dat het via dat Hof had moeten lopen. Eigenlijk had de Surinaamse regering allang iets moeten doen. De eis toen en nu staat recht overeind: De Surinaamse staat moet een onderzoek instellen naar degenen die verantwoordelijk zijn voor de slachting van in Moiwana en diegenen bestraffen.
Wij kunnen niet in een land wonen waar moordenaars en schenders van mensenrechten straffeloos tussen ons vrij lopen. Wij geven de jongeren mee op deze bezinningsvolle dag 'Leef de waarheid, spreek haar niet slechts uit'.

Stichting 8 december 1982.
Sunil Oemrawsingh (voorzitter)
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May