Greenheart bouwt bio-energiecentrale in Suriname
29 Nov 2012, 00:00
foto


Het houtverwerkingsbedrijf de Greenheart Group, heeft gisteren in Hong Kong, China, met verschillende leveranciers en aannemers overeenkomsten getekend voor het opzetten van een bio-energiecentrale in West-Suriname. Het ligt in de bedoeling om het afvalhout van het houtverwerkingsbedrijf om te zetten in groene energie. Dit zegt David Wu, Vice President of Corporate Development & Investor Relations van Greenheart, aan Starnieuws.

Wu deelt mee dat de energiecentrale met de nieuwste technologieën tot de hoogste wereldklasse zal behoren. De eerste fase zal tegen eind 2013 voltooid worden. Hierdoor zal het bedrijf 2 miljoen Amerikaanse dollar per jaar aan brandstof besparen; aan diesel zal 1.5 miljoen op jaarbasis bespaard worden. Deze centrale zal in staat zijn om vijf ton houtafval in achttien ton stroom per uur om te zetten. Daarnaast kan het bedrijf voorzien in zijn energiebehoefte, zegt Wu.

Export van bio-energie
In de tweede fase zal Greenheart de productie opvoeren en zich meer richten op commercie. Het bedrijf denkt in deze fase aan het lokaal en internationaal verkopen en exporteren van bio-energie. Andrew Fyfe, Chief Operating Officer van Greenheart geeft aan, dat de bouw van deze energiecentrale een mijlpaal voor het bedrijf is. Om te komen tot volledige FSC-certificering voor alle concessies, is het erg belangrijk dat het houtafval omgezet wordt in groene energie.

Volgens Fyfe ondersteunt deze stap de strategie van duurzame groei. Daarnaast vindt hij dit belangrijk voor de Surinaamse economie en een win-winsituatie voor beide landen. “De energiekosten zullen hierdoor omlaag gaan, er zal minder brandstof gebruikt worden, terwijl er ook milieuvriendelijke groene energie gebruikt zal worden”, zegt hij.

Milieuvriendelijke projecten
John Goedschalk, directeur van Climate Suriname's Compatibel Development Agency zegt uit te kijken naar de bio-energiecentrale. “Dit zal niet alleen een geweldige prestatie van Greenheart zijn, maar een reële en tastbare mijlpaal van Suriname op weg naar een lage uitstoot-ontwikkelingsstrategie. Dit toont ook aan hoe bedrijven kunnen werken aan klimaat- en milieuvriendelijke projecten “, deelde Goedschalk mee.

Greenheart Group is een in Hongkong gevestigde investeringsmaatschappij. De voornaamste activiteiten van dochtervennootschappen van Greenheart bestaan uit houtverwerking en verkoop en marketing van houtproducten naar China en andere landen over de hele wereld. Het bedrijf bezit ongeveer 403.750 hectare hardhout bosconcessies in Suriname en is eigenaar van ongeveer 13.000 hectare grond in Nieuw-Zeeland.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May