Nieuwe goudmijngebieden gelokaliseerd nabij Brownsberg
29 Nov 2012, 02:00
Gerold Dompig, manager Ordening Goudsector en consultant Chris Healy tijdens een presentatie voor ACP/EU.
De commissie ‘Ordening Goudsector’ (OGS) heeft nieuwe mijngebieden gelokaliseerd in de omgeving van het Brownsberg natuurpark. Ook nabij Nieuw Koffiekamp en Langatabbetje komen er nieuwe zones. Deze gebieden worden speciaal klaargemaakt om aan kleine goudzoekers in concessie uit te geven.
Gerold Dompig, manager van de commissie OGS, zegt dat de illegale goudzoekers die van het natuurpark zijn gehaald, zich kunnen registeren om hiervoor in aanmerking te komen. Dompig, bijgestaan door de antropoloog Chris Healy, heeft vandaag op de ACP/EU-conferentie een presentatie verzorgd voor de parlementariërs van de ACP en de EU. Deze bijeenkomst kon ook door het publiek worden bezocht. Na de presentatie over de ordening van de goudsector ontstond er een levendige discussie met de inleiders. Healy is aan de ordening van de sector toegevoegd als consultant. Hij is naast antropoloog goed bekend met de sector en heeft voor nationale als internationale organisaties en instituten rapporten geschreven over de goudsector in Suriname.
Betrokkenen al op de hoogte
De nieuwe werkgebieden die zijn gelokaliseerd zijn nabij het natuurpark op Brownsweg 5600 hectare, te Nieuw Koffiekamp eveneens 5600 hectare en te Langatabbetje 4700 hectare. Dompig zegt dat alle belangrijke spelers die daar betrokken zijn hiervan op de hoogte zijn. Ook het Natuurfonds (WWF) dat enkele maanden terug de vernietiging van het natuurpark door illegale goudzoekers onthulde, is op de hoogte. “Ik denk dat ze hier blij mee zijn. We halen de illegalen weg uit het beschermd gebied, maar maken ze niet brodeloos en hebben nu een win-win situatie”, zegt Dompig.
De kleine gouddelvers die uit het beschermde deel van de berg zijn gehaald, komen onder de bestaande en ook nieuwe voorwaarden te staan van OGS. Naast trainingen in gebruik van afvalwater en brandstof is het een vereiste dat uitgemijnde gebieden volgens een vooraf afgesproken systeem eerst worden gerehabiliteerd voordat een ander gebied kan worden aangevraagd. Hoewel dat bij wet niet is verboden zal volgens Dompig niet worden toegestaan dat naast goudwinningsactiviteiten er ook andere zoals houtkap activiteiten plaatsvinden in deze gebieden. “Als we dat toestaan zal het een chaos worden”, zegt hij.