China en Brazilië eisen 100 miljard dollar klimaathulp
28 Nov 2012, 12:00
foto
Vissers op de Solimoes Rivier nabij Manacapuru, Noord-Brazilië. In november 2010 verlaagde een maandenlange droogte het peil van de Negro rivier, een zijtak van de Amazone, tot de laagste waarden gemeten sinds 1902. Meer dan 60000 mensen kampten toen met een ernstig tekort aan drinkwater en voedsel, terwijl miljoenen dode vissen de rivieren vervuilden. (Foto: Reuters)


China en Brazilië roepen de industrielanden op met 100 miljard dollar aan klimaathulp op de proppen te komen voor de armste landen tegen 2020. Dat is nodig om de klimaattop te doen slagen, zeggen ze.

"We dringen er bij de ontwikkelde landen op aan om de doelstelling van 100 miljard dollar te halen, zoals is beloofd", zei Su Wei, de hoofdonderhandelaar van China tijdens een toespraak op de klimaattop in Doha, die werd gesteund door andere groeilanden als Brazilië, India en Zuid-Afrika.

Delicaat onderwerp
De landen zijn bezorgd dat de geldstroom zal opdrogen als een eerste periode van drie jaar, volgend jaar afloopt. "In Durban werd een zorgvuldig en delicaat uitgebalanceerd akkoord bereikt", zei Su. "We benadrukken dat de volledige en effectieve implicatie van dat akkoord in een gebalanceerde en omvattende manier essentieel is voor het succes hier in Doha."

De klimaatfinanciering is een heet hangijzer in de klimaatonderhandelingen. Ontwikkelingslanden vinden dat de rijke, westerse landen verantwoordelijk zijn voor de historische vervuiling met broeikasgassen, en dat ze daarom armere landen moeten helpen zich aan te passen aan de gevolgen van de klimaatverandering.

Amazonegebied
Wetenschappers van de Universiteit van Leeds berekenden de klimaatimpact van de grote droogte in het Amazonegebied. In 2010 zijn er miljoenen bomen gestorven, waardoor het Amazonegebied niet alleen minder CO2 uit de atmosfeer haalt, maar ook de koolstof vrijgeeft die de gestorven bomen over honderden jaren hadden opgeslagen. Samen met een gelijkaardige droogte in 2005 is 2010 naar schatting goed voor een uitstoot van 13 miljard ton CO2, het equivalent van de totale emissies van China en de VS in 2009.

Het regenwoud produceert een groot deel van zijn eigen neerslag. Als een te groot deel van het bladerdak verloren gaat, leidt dat tot droogte en meer kans op bosbranden, zo blijkt uit het onderzoek. Dat leidt op zijn beurt tot minder neerslag en dus minder bladerdak. “Uiteindelijk wordt het bos dan ‘cerrado’ (Braziliaanse savanne), na heel wat bosbranden, menselijk leed, verlies van biodiversiteit en de uitstoot van CO2 in de atmosfeer”, zegt Thomas Lovejoy van het Heinz Centre for Science, Economics and the Environment.

De voorbije vier jaar kende de neerslag in het zuidoosten van het Amazonegebied een terugval met 25 procent. Dat leidde tot enorme bosbranden in een gebied van tienduizend vierkante kilometer. Het goede nieuws is dat de ontbossing minder snel verloopt. De Braziliaanse overheden spelen daarin een rol, maar ook de lagere prijzen voor soja en vee.


Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May