’s Landsbosbeheer herdenkt 40 jaar Werelderfgoed Conventie
28 Nov 2012, 23:00
foto


Het is dit jaar 40 jaar geleden dat de Werelderfgoed Conventie (World Heritage Convention) is gesloten in Stockholm. Suriname heeft vijftien jaar geleden, op 23 oktober 1997, dit verdrag geratificeerd. Het land heeft zich daarmee verplicht om alle in Suriname voorkomende Werelderfgoedmonumenenten te beschermen en te behouden. Ook moet hij regelmatig verslag uit brengen over de conditie van de monumenten.

Sinds 2 december 2000 staat het Centraal Suriname Natuurreservaat (CSNR) op de Wereld erfgoedlijstlijst. In 2002 voegde Suriname daaraan de historische binnenstad van Paramaribo aan toe. CSNR is het grootste natuurreservaat van Suriname en een van de grootste beschermde tropische regenwouden ter wereld. Het beslaat 1,6 miljoen hectare wat gelijk is aan 10% van het grondgebied van Suriname.

CSNR heeft een grote diversiteit aan plant- en diersoorten door een grote verscheidenheid aan ecosystemen. Je vindt er zowel laaglandregenbos als bergketens, waaronder de hoogste berg in Suriname, de Tafelberg (1.026 meter), die in Suriname het enige overblijfsel is van de Roraimazandsteenformatie. Ook het Duivelsei, een rotsblok dat balanceert op de rand van een bergtop bevindt zich in het reservaat. In dit natuurreservaat komen dierenpopulaties voor die typisch zijn voor het Hoogland van Guyana en waarvan sommige wereldwijd bedreigd zijn, zoals de jaguar, het reuzengordeldier, de reuzenotter, de tapir, de luiaard, alle acht apensoorten van Suriname, de harpijarend en de kleurrijke oranje rotshaan.

Onvervangbaar en uniek
Een werelderfgoed is cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld. Het wordt daarom van groot belang geacht om dit te behouden. Werelderfgoederen worden ingeschreven op de Lijst van het Werelderfgoed van de Unesco om ze te beschermen, zodat toekomstige generaties er net zo van kunnen genieten.

Plaatsing van een monument op de lijst levert geen geld op. Ieder land is zelf verantwoordelijk voor bescherming en behoud van de eigen monumenten. Er is echter wel een speciaal fonds, het Werelderfgoed fonds voor hulp bij urgente bedreigingen. Wereldwijd staan er ongeveer 1.000 monumenten op de Werelderfgoedlijkst van de Unesco.

In Nickerie heeft de Dienst ’s Landsbosbeheer casu quo Natuurbeheer voorlichtingsactiviteiten gepland in verband met 40 jaar Werelderfgoed Conventie. Er zullen flyers worden gedistribueerd en wordt er een informatiestand opgezet. De mediatheken in Paramaribo zullen de flyers ook ontvangen. In de planning licht ook de bouw van een nieuwe jachtopzieners woning te Raleighvallen, waardoor deze natuurbeschermers fysiek aanwezig zijn op de plek.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May