Crisis in Congo vereist regionale oplossing
28 Nov 2012, 04:00
foto
Louis Michel, covoorzitter gezamenlijke vergadering EU/ACP.


De crisis in het oosten van de Democratische Republiek Congo is ook aan de orde gekomen tijdens de gezamenlijke vergadering van de ACP/EU in Paramaribo. Volgens Louis Michel, covoorzitter van de paritaire parlementaire vergadering is een regionale oplossing hierbij vereist. Rwanda, Congo-Brazzaville en Uganda moeten hieraan deelnemen.

Michel pleitte voor een "verregaande hervorming van het veiligheidssysteem" in Congo. De missie van de Verenigde Naties ter stabilisering van de situatie in Congo moet alle noodzakelijke middelen inzetten om de bevolking te beschermen, vindt Michel. "Een permanente dialoog tussen de landen in de regio," met name tussen Congo en Rwanda, moet ondersteund worden door de internationale gemeenschap. Michel beklemtoonde dat "het meer dan tijd is om een structurele oplossing te vinden voor de problemen."

De gezamenlijke vergadering van europarlementariërs en hun tegenhangers uit 78 landen uit Afrika, het Caribisch Gebied en de Stille Oceaan landen, bespreekt onder meer de situatie in het Grote-Merengebied, Mali en Somalië. Andere onderwerpen zijn de bevordering van het bedrijfsleven door middel van ICT, de toegang tot energie en de ontwikkelingsdoelstellingen na 2015, wanneer het huidige programma van de Millennium Goals afloopt. Donderdag wordt over een aantal resoluties gestemd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May