ACP-EU heeft grote invloed op politieke en wereld economie
27 Nov 2012, 14:30
foto


Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft vandaag bij de opening van de gezamenlijke ACP- EU vergadering benadrukt dat deze internationale parlementaire vergadering een behoorlijke invloed heeft op de politieke en economische relaties in de wereld.

“De gezamenlijke ACP-EU vergadering is in veel opzichten een speciale”, zegt ze. Zowel Geerlings-Simons als de Europese co-president Louis Michel en de ACP- co-president Musikari Kombo, hebben benadrukt dat het hier gaat om partnerschappen, duurzame ontwikkeling, waarvoor de ACP-landen het aan elkaar verplicht zijn hiervoor oplossingen te vinden.

De drie sprekers zeggen dat aan het eind van de conferentie misschien niet een ieder tevreden zal zijn met hoe sommige debatten zijn verlopen, maar dat er alles aan gedaan moet worden te zoeken naar oplossingen. Michel schetste een beeld van hoe de wereld er nu voorstaat met onder andere het armoedevraagstuk. Maar, zei hij, ook het energievraagstuk dat wurgend wordt en de effecten van klimaatverandering vragen om eensgezinde en eerlijke verhoudingen in de wereld.

Transitie periode
Geerlings-Simons en Kombo hebben aangegeven dat de relatie ACP (blok van voormalige Europese koloniën)-EU zich bevindt in een transitie periode. “We ervaren fundamentele veranderingen in de globaliserende wereld niet alleen economisch en politiek, maar ook moeder natuur presenteert ons de effecten van ons menselijk handelen”, sprak ze. Kombo zei dat voor de ACP-landen het niet anders kan dan dat duurzame ontwikkeling en partnerschap de rode draad is in de samenwerking met de Europese unie.

Michel die inging op de gesprekken die sinds 22 november, eerst in ACP-verband en daarna de gezamenlijke met de EU, zegt dat de onderwerpen in twee clusters te verdelen zijn. De eerste groep gaat over regionale integratie, handel en versterking van de democratie . De tweede groep is de ontwikkeling en in het bijzonder de rol van energie in ontwikkeling en de toekomst van de millennium ontwikkelingsdoelen. Belangrijk is ook de toekomst van de relatie ACP-EU.

Over de relatie van de ACP-EU wordt in december nog verder gesproken, maar dan op het niveau van staatshoofden van de ACP. Deze meeting wordt gehouden in Malibu (Equatoriaal Guinee).
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May