“Amnestiewet doorstaat nationale en internationale toets”
27 Nov 2012, 14:00
foto
André Misikaba


Parlementariër Andre Misiekaba (Mega Combinatie/NDP) vindt de discussie rond de Amnestiewet die is losgebarsten op de ACP-EU joint parlement vergadering in het KKF-gebouw alles behalve juist. Volgens hem zijn politici en alle anderen vrij om er een moreel ethische en politieke discussie te voeren. Feit is volgens Misikaba dat de aangenomen Amnestiewet de nationale en internationale toetsen heeft doorstaan.

Hij legt uit dat de wet is aangenomen conform de Surinaamse grondwet. “Het gaat om een wetswijziging van een bestaande wet die de toets op strijdigheid met het internationaal recht heeft doorstaan. Daar heeft onze Krijgsraad zich duidelijk over uitgesproken. De wet is rechtsgeldig tot stand gekomen en heeft alle regels van het parlement doorlopen en ook dat is getoetst door de onafhankelijke rechter”, zegt Misiekaba. Hij wijst er op dat onafhankelijke internationale waarnemers hebben vastgesteld dat de Surinaamse rechterlijke macht in het algemeen en dus ook in het geval van het 8 Decemberproces heeft benadrukt en onafhankelijk opereert.

Als het gaat om de strijdigheid van de aangenomen Amnestiewet, zegt Misiekaba dat, dat getoetst moet worden door het Constitutioneel hof. Dit hof wordt in de grondwet genoemd, maar is tot nu toe niet ingesteld. “Dus wanneer europarlementariërs praten over deze wet, dan zijn dit de feiten. Waarom die niet worden benadrukt, weet ik niet. De discussie zoals het nu gevoerd wordt, kan hooguit uit moreel ethisch oogpunt”, zegt de parlementariër.

Hij reageert hiermee op het gesprek dat maandag heeft plaatsgevonden tussen europarlementariërs en de Surinaamse oppositie. Dit gesprek heeft voor veel politieke discussies gezorgd op de ACP-EU conferentie in de beurshal van de KKF.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May