Iamgold: Onderhandeling met Suriname geleid tot beter begrip
27 Nov 2012, 02:00
foto


De Canadese multinational Iamgold heeft ook officieel meegedeeld maandag dat er een overeenkomst is bereikt met Suriname. Het gaat om de uitbreiding van de Rosebel mijn en de kosten van energie. De aandelenverhouding zal ook worden gewijzigd. Er is ruim een jaar onderhandeld en er is volgens de president en CEO van Iamgold, Steve Letwin, een beter begrip over elkaar doelstellingen ontstaan.

Iamgold zegt dat er geen details prijsgegeven zullen worden over de conceptovereenkomst omdat De Nationale Assemblee nog goedkeuring moet geven hieraan. President Desi Bouterse deelde zondagavond in Nickerie bij de Srefidensi-viering mee dat met Iamgold en de Amerikaanse mijnbouwgigant Newmont overeenstemming is bereikt. Hij merkte op dat De Nationale Assemblee ook schriftelijk hiervan op de hoogte is gesteld. De president ging niet in op de inhoud van de overeenkomsten.

Groter aandeel
Bouterse had tijdens de verkiezingscampagne kritiek geleverd op de overeenkomst die de regering-Venetiaan had getekend en vond dat Suriname een groter aandeel moest hebben in de Rosebel Gold Mines. Suriname heeft een aandeel van 5%. Starnieuws verneemt dat nu het aandeel fors is gestegen. Er zijn ook afspraken gemaakt over participatie in ontwikkelingsprojecten. Ook in de deal met Newmont heeft het onderhandelingsteam meer dan de 15% die in principe overeengekomen was, binnen kunnen halen.

De president en CEO van Iamgold, Steve Letwin, verklaarde dat na besprekingen die langer dan een jaar geduurd heeft, deze historische overeenkomst is bereikt. Tijdens dit proces is er meer begrip ontstaan over elkaars doelstellingen. Beide partijen hebben zich volgens hem voorgenomen om te werken aan een voorspoedige toekomst.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May