Voorlichters leren kneepjes cassaveteelt
26 Nov 2012, 20:00
foto


Een hectare cassave brengt bij een goede teeltmethode binnen zes maanden 25 ton cassave op. Voldoet de cassaveteler aan alle tien internationaal gestelde voorwaarden, dan is hij verzekerd van US$ 15.000 per hectare.

Om tegemoet te komen aan de behoefte van cassave en cassavetelers, worden vijftig landbouwvoorlichters van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij getraind. Zij leren hoe het areaal plantklaar te maken, hoe plantmateriaal aan te maken, over onkruid bestrijding, bemesting en het onderhoud van het gewas. De bedoeling is dat deze voorlichters in hun respectieve regio’s kleine en middelgrote telers identificeren en begeleiden bij hun cassave aanplanten.

Het bedrijf Innovative Agro Processing Industries NV wil in Suriname twee fabrieken opzetten - een in Para en de ander in Saramacca – die cassave gaat verwerken tot cassavemeel. Met een capaciteit van 10.000 ton cassavemeel per etmaal, is per dag 30.000 tot cassave nodig. Cassavemeel wordt in verschillende industrieën gebruikt. De onderneming wil het eindproduct exporteren naar de regio.

Goedkoopste zetmeelbron
Cassave is de vierde belangrijkste voedselgewas in de wereld en de meest geteelde van de wortelgewassen. Het is de belangrijkste energiebron voor meer dan 1 miljard mensen in 105 landen. Cassave is de goedkoopste zetmeelbron dat gebruikt wordt in meer dan 300 industriële producten, zegt landbouweconoom Hesdie Grauwde in zijn presentatie ‘De ontwikkelingspotentie van de Cassave tot industrie in Suriname’.

De vijf belangrijkste cassaveproducenten in de wereld zijn Nigerie, Brazilië, Thailand, Indonesië en Congo. Grauwde doet ook de toepassing van cassave zetmeel (cassava starch) in de verschillende industrieën uit de doeken. Het wordt gebruikt als spuit stuifmeel (gomma en in kledingswasserijen), triplex/multiplex industrie (om triplex/multiplex hoogwaardig, hard en duurzaam te maken), farmaceutische industrie (als coating voor capsule medicijnen en pillen), Cosmetica (make-up, gezichtcrèmes), in de voedselindustrie (seasoning, zoetstoffen, dranken) en bio-afbreekbare materialen. Hij noemt ook de textiel-, papier- en lijmindustrie waar de toepassing van cassave zetmeel wordt gebruikt.

Volgens statistieken van LVV zijn Saramacca (81 ha) en Marowijne (41ha) de grootste productiegebieden van cassave. De landbouweconoom beveelt in zijn presentatie aan een cassave keten te ontwikkelen van plantmateriaal tot de markt. Het onderzoeksprogramma te intensiveren voor evaluatie van lokale variëteiten en voor verbetereing en ontwikkelen. Een andere aanbeveling is een onderzoek naar variëteiten die resistent zijn tegen zieken en plagen. Het ministerie van LVV heeft met de training van zijn voorlichters invulling gegeven aan een van de aanbevelingen van Grauwde.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May