Hindoes nemen ritueel bad in het water
27 Nov 2012, 06:00
Woensdag, is het weer tijd voor de Ganga Nahan, zoals wij die in Suriname kennen. Ganga is de heilige rivier Ganges in India. Nahan staat voor bad. Een bad in de heilige rivier Ganges, waarbij de persoon die het bad neemt bevrijdt wordt van alle zonden en zijn lichaam en geest worden gereinigd. In Suriname wordt dit feest door steeds meer mensen collectief gevierd.

Aangezien de Ganges niet stroomt in alle landen waar Hindoes wonen, heeft deze groep in het land waar zij wonen alternatieve vormen bedacht om deze feestdag toch te herdenken. Niet alleen in Suriname, maar ook in de regio waar er Hindoes wonen – waaronder Guyana en Trinidad en Tobago – zijn er in de afgelopen jaren ‘tierath sthaans’ (heilige badplaatsen) aangelegd, dichtbij de zee of een rivier. Voordat iemand een bad neemt, verricht de pandit een aantal rituele handelingen.

Het bad wordt genomen in de maand Kartik (oktober-november) op de dag dat het volle maan is (Kartik Purnima). Het staat daarom ook bekend als Kartik Snan. Voor de Hindoes is het helemaal ideaal en het gunstigst als het bad kan worden genomen op de heilige plaatsen Kurukshetra, Ayodhya of Kasi. Veel Hindoe-vrouwen vasten gedurende de maand Kartik door één maaltijd te gebruiken totdat het volle maan is in die maand.

Shiva doodt Tripura
Op deze dag wordt ook herdacht dat God Shiva de demon Tripura heeft gedood. De demon heeft gedurende een zeer lange periode zware boetedoeningen gedaan bij Parayag (Allahabad). Goden die vreesden voor de macht die hij genereerde, probeerden zijn ascese tevergeefs te onderbreken. Uiteindelijk lukte het Tripura om God Brahma te behagen, die hem de zegening gaf dat hij niet zou sterven door de handen van een god of mens.

Nadat demon Tripura deze gunst van Brahma had behaald, begon hij met wreedheden en viel uiteindelijk ook de verblijfplaats van Shiva, Kailasa, aan. Shiva ging het gevecht met hem aan en met de hulp van Brahma en Vishnu heeft hij Tripura op deze dag, bij volle maan van de maand Kartik, gedood.

Grootse viering
In verschillende Indiase staten wordt Kartik Purnima groots gevierd. In de Indiase staat Bihar, wordt de Sonepur gehouden. Het is beurs die begint op de eerste volle maan van Kartik Purnima na Diwali. Het is een festival dat doordrenkt is van mythologie en folklore dat twee weken duurt. Dan wordt een grote veemarkt, misschien wel de grootste in Azië, gehouden. Behalve de verkoop van levend vee en granen, worden er talrijke wedstrijden in verschillende vaardigheden gehouden, zijn er goochelshows en veel volksmuziek. Soortgelijke festiviteiten en beurzen worden ook gehouden in Pushkar en Orissa. Jaarlijks trekken deze festiviteiten miljoenen mensen aan.

In Suriname zijn de tierath sthaans te Uitkijk, Meerzorg, Domburg en Weg naar Zee bekende plaatsen die jaarlijks honderden gelovige Hindoes trekken voor dit ritueel bad.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May