St. Vincentius Ziekenhuis wil prostaatpoli beginnen
24 Nov 2012, 04:00
foto
Uitreiking van de diploma’s van de cursus prostaatechografie in het St. Vincentius Ziekenhuis.


Het St. Vincentius Ziekenhuis is bezig met het trainen van medewerkers om een prostaatpoli te kunnen openen. Drie artsen en drie verpleegkundigen uit het St. Vincentius Ziekenhuis en het Academisch Ziekenhuis Paramaribo zijn twee weken lang getraind door uroloog Ad Hendrikx. Zij hebben geleerd om urologische echo’s van de prostaat te maken.

De cursus prostaatechografie is vrijdag afgerond in het St. Vincentius Ziekenhuis. Deze prostaatpoli zal de eerste van zijn soort zijn in Suriname. In de prostaatpoli zullen mannen terecht kunnen voor de diagnose en behandeling van hun prostaatproblemen, zoals problemen met plassen, prostaatvergroting en prostaatkanker.

Urologische echografie
Om een goede diagnose te stellen van de prostaat is de echografie in veel gevallen onontbeerlijk, omdat vrijwel alle urologische organen voor echografie zeer bereikbaar blijken. Met steun van Stichting Urosur is het St. Vincentius Ziekenhuis onlangs in de gelegenheid gesteld om een urologisch echoapparaat aan te schaffen. Hendrikx, die in Nederland een van de pioniers is op het gebied van prostaatecho’s, is speciaal overgekomen om de betrokken medewerkers van het St. Vincentius Ziekenhuis en van het Academisch Ziekenhuis te trainen.

Nu het personeel opgeleid is kan de prostaatpoli van het St. Vincentius Ziekenhuis worden opgestart. In de prostaatpoli zal het onderzoek van de prostaat bij mannen beter worden gestroomlijnd. De patiënt hoeft niet zo vaak terug te komen voor aanvullend onderzoek en ook het bloedonderzoek kan al tevoren worden uitgevoerd, zodat de patiënt in 1 of 2 bezoeken het hele diagnostische traject kan doorlopen en met een diagnose en een behandelingsplan de poli kliniek verlaat. Ook de huisarts wordt gelijktijdig ingelicht over het vervolgtraject, meldt algemeen directeur Manodj Hindori. Hij is ervan overtuigd dat ingespeeld kan worden op de grote vraag naar behandeling van prostaatproblemen in Suriname.

Prostaatkanker
De belangrijkste diagnoses die worden gesteld in een prostaatpoli zijn prostaatvergroting en prostaatkanker. De goedaardige prostaatvergroting komt in 25% van de mannelijke bevolking boven de 50 jaar voor en is goed te behandelen met medicijnen en in ernstiger gevallen (10%) met een operatie. Door deze diagnose tijdig te stellen kunnen complicaties van een voortgeschreden ziekte zoals blaasstenen, nierfunctiestoornis en het helemaal niet meer kunnen plassen, meestal worden voorkomen.

De tweede belangrijke diagnose is prostaatkanker, bij mannen boven de 50 de meest voorkomende kwaadaardigheid. Deze ernstige ziekte kan op de prostaatpoli in een vroeg stadium worden opgespoord en in veel gevallen nog tijdig goed worden behandeld. Als men zich te laat meldt, is de ziekte al uitgezaaid en is genezing zo goed als uitgesloten. Prostaatkanker komt bij 40 % van de mannen boven de 55 jaar voor en maar bij de mannen met een Afrikaanse achter grond nog zelfs in een hoger percentage. Deze ziekte kan uiteraard complicaties geven en een klein gedeelte (5%) van de patiënten zal er ten slotte aan sterven. Een gedeelte van de mannen met prostaatkanker hoeft niet eens behandeld te worden, maar wel gecontroleerd. Als behandeling wel noodzakelijk is, kan dat in een vroeg stadium met een operatie in het ziekenhuis of met bestraling in het Academisch Ziekenhuis. Dus ook om deze reden zou een bezoek aan de prostaatpoli een voordeel kunnen opleveren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May