Activiteit 'Jongeren tegen Amnestie' afgelast door dreigbrief
24 Nov 2012, 00:00
foto


'Jongeren tegen Amnestie' ziet af van de activiteit die gepland was voor zaterdag op het Kerkplein. Mensen zouden handdrukken plaatsen op doek als protest tegen de omstreden amnestiewet, die aangenomen is voor daders van de 8 decembermoorden. Dit gebeurde na een anonieme dreigbrief, waarin een kogel zat, die Sharona Lieuw On van de organisatie heeft ontvangen vrijdagmiddag.

Eerder op de dag had de stadspolitiecommandant Krishna Hussainali-Mathoera een onderhoud met Lieuw On, haar ouders en een begeleider. Buurtmanager Keshopersad Gangaram Panday had contact gemaakt met Lieuw On met de mededeling dat de politiecommissaris haar wilde horen. Mathoera zegt aan Starnieuws dat zij verantwoordelijk is voor de orde en veiligheid in Paramaribo. Zij had begrepen dat er een protestdemonstratie zou worden gehouden en op grond hiervan was een onderhoud met 'Jongeren tegen Amnestie' noodzakelijk.

Geen demonstratie
Mathoera zegt dat uit het gesprek al bleek dat het niet om een protestdemonstratie ging, waarbij de deelnemers zouden lopen naar het terrein van de Kamer van Koophandel en Fabrieken. Daar wordt de bijeenkomst gehouden van de ACP/EU. Mathoera legt uit dat de politie en het Bureau Nationale Veiligheid geen moeite hebben met vreedzame betoging, want dat is het grondwettelijke recht van elke burger.

Ook bij andere betogingen wordt er afgestemd met de leider opdat zaken in goede banen geleid kunnen worden, legt Mathoera uit. Toen bleek dat het alleen maar ging om handdrukken plaatsen op een doek, is aan Lieuw On en haar ouders uitgelegd dat de politie daar geen moeite mee had. "Ik heb ook mijn telefoonnummers aan hen gegeven om het contact te onderhouden", zegt Mathoera.

Dreigbrief
Lieuw On zegt aan Starnieuws dat zij best ervan opkeek dat de buurtmanager haar helemaal thuis had opgezocht en vond dat ze zo snel mogelijk naar de stadspolitiecommandant moest. Zij had niet verwacht dat in alle spoed ze ontboden werd op het politiebureau. "Ik heb het gesprek met de commissaris als vriendelijk ervaren verder", stelt Lieuw On.

Enkele uren na het onderhoud kreeg Lieuw On een dreigbrief. Daarin wordt haar afgeraden om demonstraties te houden. Niet tijdens de EU/ACP-bijeenkomst maar ook niet op een ander tijdstip. "Ik ben niet zo onder de indruk van de dreigbrief, maar verschillende mensen van de organisatie vinden het beter om af te zien van de geplande activiteit. Maar wij gaan op een ander tijdstip door", benadrukt Lieuw On.
Zij heeft contact gemaakt met de stadspolitiecommandant die haar heeft aangeraden om aangifte te doen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May