Burgers hebben het recht te weten wat de overheid doet
21 Nov 2012, 02:00
foto
DOE-fractieleider Carl Breeveld


De overheid werkt niet voor zichzelf maar voor de burgers van het land. Het is daarom vanzelfsprekend dat de burger inzage heeft in de gedragingen van de overheid. “De overheid moet transparanter worden”, zei DOE-parlementariër Carl Breeveld, dinsdag tijdens de begrotingsbehandeling in het parlement.

Volgens hem is de wet ‘Openbaarheid van bestuur’ een van de wetten die dringend nodig is om corruptie bij de overheid te voorkomen. Deze wet garandeert de mogelijkheid voor burgers om documenten over een bestuurlijke aangelegenheid bij een bestuursorgaan op te vragen.

Burger krijgt inzage
Dit recht geldt voor ieder burger. Die zou bijvoorbeeld bij de rechter een aanvraag kunnen doen om inzage te krijgen in documenten van de overheid. De rechter kan dan toetsen of de aanvrager op grond van juiste motivatie de aanvraag doet. Volgens Breeveld is dit een belangrijk instrument voor journalisten om onrechtmatigheden bij de overheid publiekelijk te maken. De burger krijgt op deze manier inzage in bijvoorbeeld het declaratiegedrag van landsdienaren, maar ook inzage in hoe bijvoorbeeld aanbestedingen van de overheid worden toegewezen en aan wie.

Bij de wetten die corruptie moeten voorkomen en bestrijden, hoort volgens Breeveld ook een wet op de integriteit. In die wet moeten voorzieningen getroffen worden voor een onafhankelijke commissie die jaarlijks toezicht houdt op met name het financieel doen en laten van assembleeleden, de president, ministers en de vicepresident, maar ook hoge ambtenaren. “Bewindsvoerders moeten bij hun aantreden hun vermogen laten registeren”, vindt Breeveld. De commissie kan bij geconstateerde gevallen van corruptie zelfstandig onderzoek laten doen.

Integer leiderschap nodig
Breeveld zegt dat Suriname op dit moment een enorme behoefte heeft aan integer leiderschap omdat het moreel verval zo manifest is. Daarom dient naast deskundigheid
bij invulling van posities vooral gelet te worden op integriteit. Corruptiebestrijding verdient volgens de DOE-voorzitter een zeer hoge prioriteit. “De corruptie is toegenomen, hetgeen bijzonder veel zorgen baart, omdat het de fundamenten van een rechtvaardige samenleving ondermijnt”, zegt Breeveld.

Het assembleelid zegt te merken dat ook onder de burgers het bewustzijn is gaan groeien als het gaat om bestrijden van corruptie. Er zijn de afgelopen week talloze adhesie betuigingen via het internet gestuurd naar Doe, nadat Breeveld de vorige week tot bijna vervelends toe president Desi Bouterse heeft aangesproken om haast te maken met de anti-corruptiewet.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May