President spreekt ACP-vergadering toe
20 Nov 2012, 01:40
foto
De grote vergaderzaal in het KKF-complex is gereed voor de ontvangst van de ACP en EU delegaties. (Foto: Raoul Lith)


De organisatie is er klaar voor om de ruim vijf honderd gasten uit Afrika, Caribisch Gebied, de Pacifische landen en Europa te ontvangen. Er worden twee vergaderingen in Suriname gehouden. President Desi Bouterse is de keynote speaker bij de opening van de 30ste ACP-parlementaire vergadering die op zaterdag 24 november begint. Een andere spreker voor die dag is de president van Guyana, Donald Ramotar.

De volksvertegenwoordigers van de ACP houden eerst hun eigen bijeenkomst. Daar zullen diverse onderwerpen aan de orde komen waaronder de agenda voor 'ACP-EU joint Parliamentary Assembly'. "Er wordt dan een koers bepaald of er komen strategieën over welke richting we opgaan”, zegt commissievoorzitter Rabin Parmessar. Het eerste deel van de vergadering (ACP) start op donderdag 22 november. Deze vergadering vindt plaats zonder de EU-landen. Bouterse spreekt dus alleen de ACP-landen toe.

Gezamenlijke vergadering
Op de gezamenlijke ACP-EU vergadering, die 25 november op onafhankelijkheidsdag begint, zullen drie verschillende onderwerpen aan de orde komen. De verschillende commissies, waarin vertegenwoordigers van de deelnemende landen zitten, praten dan over Politiek, Economie en Sociale zaken & Milieu.

Suriname maakt deel uit van de commissie die zich bezighoudt met economische ontwikkeling, handel en industrie. Onder deze commissie vallen onder andere de handelsovereenkomsten. Suriname heeft een belangrijke rol gespeeld bij bananen overeenkomsten. Het gaat om speciale afspraken voor ACP-landen, om de bananen op de Europese markt af te zetten. Dit is een onderwerp dat weer aan de orde komt”, zegt Patrick Kensenhuis, lid van de organiserende commissie aan Starnieuws.

Goed op schema
Parmessar denkt dat het aantal deelnemers boven de vijfhonderd zal zijn. "Logistiek is alles bijna helemaal in place. We zitten op 99.9 procent van het schema. Kleine dingen moeten nog in orde gemaakt worden zoals het installeren van printers en de stoelen die nog op juiste afstand geregeld moeten worden", deelt Parmessar mee.

Het KKF-terrein is omgetoverd om de vergadering te faciliteren. Behalve de grote vergaderzaal zijn er ruimten ingericht zodat delegaties zich kunnen terugtrekken voor besprekingen. Op het terrein wordt er ook een tentoonstelling gehouden door Surinaamse bedrijven. De pers mocht een kijkje nemen in de ruimten en kreeg uitleg. Ook met verschillende instanties zoals de politie, de districtscommissarissen, het Psychiatrisch Centrum Suriname, Bureau Dak- en Thuislozen en Openbaar Groen, die gevraagd zijn om te helpen, wordt er overleg gepleegd. De gezamenlijke ACP-EU vergadering eindigt op 29 november.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May