Asabina: Brokopondo lijkt op 'broko prenasi'
20 Nov 2012, 04:30
foto
BEP-fractieleider Ronny Asabina


Assembleelid Ronny Asabina (fractieleider BEP) vindt dat het district Bropondo lijkt op een 'broko prenasi' (kapotte plantage... red.) in vergelijking met de rijkdommen die uit dit gebied naar Paramaribo gaan. Hij heeft er geen goed woord voor dat diverse dorpen schoon drinkwater en elektriciteit moeten ontberen. Over de ordening van de goudsector had hij ook weinig positiefs te melden.

"Ik ben gemiddeld zes keren per week op de weg en het is een komen en gaan van vrachttransport. Diepladers beladen met zwaar materieel gaan naar het distrikt, trucks die leeg ernaar toe gaan en vol beladen met bouwmaterialen zoals hout, grind, zand enzovoorts terugkeren. Waar ik naar toe wil gaan, is dat het distrikt weinig overhoudt, de rijkdommen worden weggedragen. Ik praat niet eens over goud en energie", betoogde het assembleelid maandag tijdens de begrotingsbehandeling.

Voordelen voor het district
De parlementariër zei dat hij reikhalzend uitkijkt naar de voordelen die het distrikt uit de nieuwe overeenkomst met Iamgold/Rosebel Gold Mines zal halen. Hij merkte op dat bij het ondertekenen van een mega deal een 'golden handshake' hier onderdeel van is. Hij benadrukte dat geen genoegen genomen zal worden met kruimels. De Canadese goudmaatschappij heeft barakken gebouwd omdat ze niet lang genoeg zou blijven. De situatie is nu veranderd. De goudmijn wordt uitgebreid. Asabina betoogde dat er huizen gebouwd moeten worden met alle voorzieningen voor de werkers.

"Wij blijven erbij dat de ordening van de goudsector op een verkeerde manier plaatsvindt en doen een dringend beroep op de regering om een pas op de plaats te maken. Er moet een diepgaande evaluatie komen om op basis van de resultaten te beslissen hoe verder gegaan zal worden", stelde Asabina. Hij kijkt uit naar de toegezegde uitnodiging van president Desi Bouterse om te praten over de goudsector. Hij wil ook een overzicht van de goudconcessies die er zijn verstrekt en die afgewezen zijn.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May