Minov en EBGS zoeken leerkracht voor Langa Tabbetje
20 Nov 2012, 00:00
foto


Het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) en de stichting Onderwijs van de Evangelische Broeder Gemeente in Suriname (EBGS) zoeken naarstig naar een geschikte leerkracht voor de 6e klas van de basisschool te Langa Tabbetje. Deze klas telt acht leerlingen die vanaf het begin van het schooljaar verantwoord onderwijs ontberen.

Dit zegt Bert Eersteling, hoofd van het Bureau Onderwijs Binnenland, aan Starnieuws. "Hoewel het hier om een bijzondere school gaat, is het de verantwoordelijkheid­ van de staat en dus ook mijn plicht deze kinderen onderwijs te laten volgen", zegt Eersteling.

Afgewezen
"We hebben als ministerie reeds twee alternatieve bevoegde leerkrachten aan de EBGS voorgesteld, maar geen van beiden zijn aangetrokken", zegt Eersteling. Hij verklaart dat de EBGS om diverse redenen dit niet heeft gedaan. "Hierop wens ik niet nader op in te gaan", stelt Eersteling.

Ook aan de dorpsgemeenschap van Langa Tabbetje is deze ontwikkeling niet voorbij gegaan. Naast het probleem van de acht leerlingen kampt het dorp ook geruime tijd met een tekort aan gezond drinkwater."We houden ons hart vast, want nu wordt het dorp, dus ook de leerkrachten geconfronteerd met waterproblemen", zegt Adam Ceder van de plaatselijk oudercommissie. De mensen hopen dat in elk geval het probleem met de leerkracht zo snel mogelijk wordt opgelost.

Langdurige droogte
"Onze mensen krijgen diarree als ze het zwaar vervuilde water uit de Marowijnerivier drinken", zegt Ceder. De dorpelingen zijn door de aanhoudende droogte door hun voorraden heen. Er is wel een waterput in het dorp, maar die stond ruim voor het begin van het schooljaar droog.

Ceder zegt dat de mensen voor het eerst geconfronteerd zijn met zo een langdurige droogte. "Als oplossing varen de dorpelingen naar de nabij gelegen kreken om drinkwater te halen. Het water in de Marowijnerivier is al decennia lang niet meer te drinken door de goudwinningsactiviteiten in de rivier.

Isaak Poetisi
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May