Wirht hemelt regeringsbeleid op
19 Nov 2012, 17:00
foto


Winston Wirht heeft tijdens een lezing die het Comité Para Festival had georganiseerd, van de gelegenheid gebruik gemaakt om het beleid van de regering op te hemelen. “Wij zijn nu pas bezig Surinamers te worden. Deze regering is bezig de basis te leggen voor een evenwichtige en duurzame groei,” zei Wirth.

De lezing van Wirht vrijdag ging over de verschillende regeringen in de afgelopen 37 jaar. Hij stelde dat de oude politiek onder leiding van Arron, Shankar en Venetiaan I,II en III de wind mee had, door de miljarden Nederlandse guldens aan ontwikkelingshulp. “Echter was het resultaat nihil, lange rijen, stilstand van bestuur en de trek van kader uit het land waren kenmerkend voor de regering-Arron (1975-1980),” schetste de inleider het beeld. Zo is volgens hem ook de regering-Shankar (1987-1990) met een absolute meerderheid en ontwikkelingshulp “niet in staat gebleken ontwikkeling tot stand te brengen.”

Ook voor de regeringsperioden van Venetiaan had Wirht geen goed woord. “Ook onder regering-Venetiaan I (1991 – 1996) was het droevig gesteld, inflatie en introductie van het Structureel Aanpassingsprogramma (SAP) ondanks de ontwikkelingshulp. Venetiaan II en III (2000 – 2010) hebben tien jaar lang in alle rust kunnen regeren, maar wat is het resultaat.” In zijn uiteenzetting over de militaire periode in de jaren tachtig en negentig, zei Wirht dat het naar huis sturen van de regering-Shankar (de zogenaamde telefooncoup...red.) niet tegen de grondwet was.

Situatie verziekt
Zonder ontwikkelingshulp en vele stakingen van de vakbeweging samen met het bedrijfsleven is regering Wijdenbosch (1996-2000) er toch in geslaagd “twee monumenten op te zetten, de twee bruggen.” De inleider: “Als er naar de oppositie was geluisterd, waren de bruggen er nooit gekomen, omdat men geen geloof had in onze eigen potentie.”

Als Wirht de huidige situatie beschrijft, zegt hij dat een ministerie een bestuurlijk instrument is, maar dat “door het etnisch gevoerde beleid we zien dat de situatie in tien jaar is verziekt.” Het nationaal beleid is volgens hem zoek en is het daarom nodig dat er presidentiële commissies moeten worden ingesteld “om de zaak weer on track te krijgen.” Hij stelde dat er vele veranderingen op komst zijn, “zoals onderwijsvernieuwingen waarbij er aandacht is voor een op te zetten landbouwschool.” De onderwijsvernieuwingen leveren volgens Wirht dat “wij van ons land moeten houden en dat wij de ontwikkeling zelf ter hand moeten nemen, want niemand gaat het voor ons doen.”

Het comité Para Festival had de lezing georganiseerd in het kader van 37 jaar onafhankelijkheid. Het is de tweede lezing in deze serie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May