Simons: Parlement discussieert met regering en niet onderling
19 Nov 2012, 11:45
foto


Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft vandaag, aan het begin van de openbare vergadering een duidelijk strak beleid gepresenteerd. Voortaan is er geen ruimte meer voor parlementariërs om met elkaar in discussie te treden tijdens de begrotingsbehandeling. Simons wijst er op dat in feite 17 wetten van de ministeries aan de orde zijn die gaan over het beleid van de regering. “Er wordt dus niet met elkaar maar met de regering gediscussieerd”, stelt Simons.

De parlementsvoorzitter zegt dat haar beleid, zeker tijdens de begrotingsbehandeling, strak gehouden zal worden en gebaseerd zal zijn op artikel 41 van het reglement van orde. Daarin staat dat een spreker niet mag worden onderbroken, dan alleen door de voorzitter als die op de orde van de vergadering moet worden gewezen. Simons zegt dat normaal het toch gebeurt dat leden een spreker onderbreken. Dat kan volgens haar maar dan niet wanneer de spreker pas aan het woord is gekomen. De onderbreking moet daarnaast ook relevant zijn.

“Dus we zijn hier om met de regering te discussiëren over de gelden die zij wil uitgeven voor de gemeenschap op basis van het beleid dat zij heeft gemaakt en dus in de 17 wetten is opgenomen. De parlementsvoorzitter zegt dat vandaag en morgen er nog zal worden vergaderd over de begroting voor het jaar 2013. Dan zal er tot 3 december niet worden vergaderd. Dit heeft te maken met door de vergadering van de parlementaire delegaties van de ACP en EU die op 22 november begint en duurt tot en met 29 november.

Simons schorste de vergadering om de regering de gelegenheid te geven om met deskundigen van alle zeventien ministeries aanwezig te zijn. Er worden vragen gesteld over alle departementen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May