St Maarten wint Iron Chef challenge
19 Nov 2012, 08:00
foto
Dino Jagtiani uit Sint Maarten is winnaar geworden van de eerste Iron Chef challenge. (Foto: Victuals Magazine)


Dino Jagtiani uit Sint Maarten is winnaar geworden van de eerste Iron Chef challenge tijdens het Bergendal Amazon Flavors evenement. Op de tweede plaats eindigt Iwan Pennings, eveneens uit Sint Maarten en derde plaats is voor Bryan Deekman van Suriname. Aan de kookwedstrijd hebben tien koks meegedaan, vijf uit het buitenland. Zij moesten met Surinaamse ingrediënten een voorgerecht en hoofdgerecht samenstellen.

De organisatie mag terugkijken op een succesvol weekend. Het grootschalige culinair evenement werd door Bergendal Eco & Cultural River Resort samen met Kersten Hospitality georganiseerd. Het thema dit jaar was ‘Indigenous ingredients’. Met dit thema wordt er gestreefd naar het (her)ontdekken van ingrediënten en vinden van nieuwe toepassingen en technieken voor bestaande ingrediënten. Het zowel letterlijk en figuurlijk stimuleren van het ‘out-of-the-box-denken’ en het vormen van een eenheid onder de Surinaamse chefkoks waren de andere twee doelen. Het goed opgekomen publiek heeft ook mogen genieten van culinaire workshops en presentaties. Volgens Patrick Woei, voorzitter van de Suriname Chefs Association heeft het evenement in vergelijking met vorig jaar een vlot verloop gehad.

"Niet dat vorig jaar slecht was, maar dit jaar wisten alle betrokkenen wat ze moesten doen en iedereen was op zijn post. Waar ik dit jaar versteld van stond is dat we volle zalen hadden. Er waren tweemaal zoveel mensen dan vorig jaar, qua contestanten alsook publiek. De kwaliteit die is gepresenteerd, was ook velen malen beter. Ik ben trots omdat we op Surinaams gebied vooruitgang hebben geboekt.”

Leerrijk
Jill Landburg, hoofdredacteur van Victuals Magazine, heeft de presentaties als heel leerrijk ervaren. “Zo werd ons bijgebracht dat er ook zoute vis wordt gemaakt van bedorven vis en dat je een heel scherp mes nodig hebt om een Bang Bang en/of King Fish goed te fileren. Bij de wine tasting workshop werd uitgelegd dat bepaalde wijnen uit een speciaal glas gedronken moeten worden. Het glas zorgt namelijk er voor dat de smaak beter wordt ervaren. Als ik kijk naar de derde dag van het event en het vergelijk met de tweede, dan moet ik eerlijk zeggen dat de derde dag meer mensen heeft aangetrokken. Een van de redenen hiervoor kan zijn dat men op de zaterdag ook nog werkt. Ik vond het een geslaagd event, het was leuk, leerzaam en het vraagt naar meer, zegt Landburg.


Ook Meerlin Klaverweide van Hotel Krasnapolsky vond het evenement geslaagd. “Vorig jaar was het de eerste keer. Als iets nieuw is, dan is het altijd even een beetje wankel. Vorig jaar vonden wij het al goed, dit jaar is het beter gegaan en volgend jaar willen we het nog beter doen. We hebben besloten om het evenement jaarlijks te organiseren. Men moet er gewoon steeds naar uit kijken. Het is niet alleen voor mensen die een bedrijf hebben in de hospitality, maar ook voor de doodgewone burger die een affiniteit heeft met eten en drinken. De burger die goed eten kan appreciëren. We zijn tevreden met het aantal bezoekers, maar willen komend jaar meer. Wij hebben bijvoorbeeld de drempel qua kosten dit jaar verlaagd vergeleken. Voor komend jaar wordt gekeken waaraan wij kunnen werken om meer mensen te interesseren het evenement te bezoeken.

De Iron Chef challenge had ook een vrij ingewikkeld puntensysteem. De winnaar won namelijk zilver terwijl de nummer twee, drie en vier brons wonnen. Volgens Woei werd een speciaal systeem gehanteerd.
“Er waren twee floor en drie tasting judges. De floor judges keken naar techniek terwijl de tasting judges op moesten letten of de smaak in balans was. Het grootste deel van de punten komt van de smaak. Alle punten worden aan het eind bij elkaar opgeteld. Uit dit puntensysteem kan je dan zien welke range brons, zilver en goud is. Geen van de contestanten hebben de punten behaald om in de range van goud te komen... Niets was dus een SUPER wow.”

Victuals Magazine

www.www.facebook.com/Victuals.Magazine
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May