Blokland belooft verzelfstandiging BOG in deze regeerperiode
19 Nov 2012, 02:00
foto
Op de gezondheid van het BOG wordt een toost uitgebracht door minister Michel Blokland (rechts), directeur Lesley Resida (midden) en genodigden.


Minister Michel Blokland van Volksgezondheid heeft de directie van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) toegezegd dat de regering er aan werkt het bureau in deze regeerperiode nog de status te geven van een verzelfstandig instituut. De minister zei dit zondagavond tijdens een receptie ter gelegenheid van het 85-jarig bestaan van het BOG.

Blokland die president Desi Bouterse vertegenwoordigde, benadrukte dat het gezondheidscentrum in zijn bestaan er in geslaagd is veel bedreigende ziekten, waaronder infectieziektes, de kop in te drukken. Directeur Lesley Resida mocht als eerst een carnet in ontvangst nemen. Dit is vervaardigd door het Surinaams Postbedrijf en werd overhandigd door Marcelino Nerkust, gedelegeerd commissaris van Surpost.

Noodzaak
Volgens Blokland is de verzelfstandiging van het BOG een noodzaak. Op die manier is het dan in staat efficiënter te functioneren en de stap te zetten naar een professionele gezondheidsinstelling die verantwoordelijk is voor de openbare gezondheidszorg. De bewindsman merkte op dat het BOG een behoorlijke verandering heeft ondergaan. De meest recente en doeltreffende is de bouw en opening van een modern laboratorium, dat best een referentie is voor de regio. “We mogen er trots op zijn”, stelde Blokland.

Voor wat de fysieke groei betreft, is er geïnvesteerd in het gebouw met daarin het opvangen van patiënten en het aantrekkelijker maken van de kantoren. Met trainingen en gerichte sessies is gewerkt aan het kennisniveau van het personeel. Veel van de stafleden zijn intussen in het bezit van een masters in Public Health.

Veel strijd geleverd
BOG-directeur Resida memoreerde de verschillende directeuren en personen die een grote rol hebben gespeeld bij het ontstaan en de ontwikkeling van het bureau. De directeur ging specifiek in op enkele ziekten waarmee het BOG de afgelopen jaren en verwoede strijd heeft moeten voeren.

Resida én Blokland benadrukten dat het BOG er in geslaagd is veel van deze ziektes te bestrijden en of onder controle te houden. Beiden merkten op dat ziektes en epidemieën zoals dengue nog een zorgpunt zijn voor het bureau. Dit komt omdat dengue alleen echt onder controle gehouden kan worden wanneer de gemeenschap meehelpt zorgvuldig om te gaan met het milieu.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May