Weer toename goudzoekers in Rosebel concessie
19 Nov 2012, 00:00
foto
Jerry Finisie, Community Relations Manager van Rosebel Gold Mines legt uit hoe de kleinschalige goudzoekers werken in de concessie van de Canadese goudmaatschappij. (Foto: Ranu Abhelakh)


Het aantal kleinschalige goudzoekers, actief in de Iamgold Rosebel Gold Mine concessie in Brokopondo is in drieënhalve maand gestegen met 84 gelukzoekers. In juli heeft het bedrijf aangegeven dat er nog 60 goudzoekers actief zijn, in vergelijking met de 600 tot 700 personen in 2011. Momenteel zoeken 144 klein mijnbouwers naar het edelmetaal en zijn er twaalf illegale kampen in het Rosebel werkgebied, zegt Sharmila Jadnanansing, Director Legal & Corporate Affairs. De verwachting is dat in december dit aantal verder zal toenemen.

Tijdens een bedrijfsrondleiding en bezoek aan één van de twaalf kampen toont Jerry Finisie, Community Relations Manager, de schade aan het milieu. “Dit is een gebied dat niet zo gevaarlijk is voor mensen, maar wel voor het milieu. ”Een graafmachine op een zijwand, groen water, een put van zes meter diep, waarin ongeveer twaalf tot twintig personen actief zijn geweest. Met een graafmachine haalt men alle bomen en de toplaag weg, graven ongeveer drie meter diep, tot zij bij een soort kwarts, zandachtige laag komen en daarin zit het goud”, legt Finisie uit. Water wordt soms uit een zijtak van de Mindrineti gehaald.

Moeilijk te beveiligen
Op 25 meter van de illegale goudput, zijn twee hangmatten-verblijven. Een van de goudzoekers vertelt dat zij met ongeveer veertien personen uit Nieuw Koffiekamp zijn en met toestemming werken. Hij bevestigt het gebruik van kwik, “wij hebben geen andere mogelijkheden om te werken”. De groep kiest ervoor om op het Rosebel concessie gebied te mijnen, “hier is het rustig, de andere plekken zijn een beetje te ver, teveel onkosten, dus blijven wij vlak hier”. Volgens onderlinge afspraak werken zij tot eind van het jaar in deze omgeving.

Hoewel het bedrijf een 24 uurs bewaking heeft, zijn de goudzoekers in staat om met graafmachines en ander equipement de concessie te betreden. “Zij komen dwars door het bos en hebben hun eigen routes gecreëerd. ”Finisie legt uit dat er gevestigde kleinschalige goudzoekers zijn en individuele waaghalzen die wegrennen als de bedrijfs security optreedt. “In het verleden hebben wij hen kunnen verwijderen met ondersteuning van de overheid. Maar onze security pakt hen niet hardhandig aan, omdat wij willen voorkomen dat wij ons schuldig maken aan mensenrechten issues.”

Slepend probleem
Vanaf de start van de operaties, kampt het bedrijf met het fenomeen van illegale goudzoekers binnen het 17.000 ha grootte concessiegebied. In het verleden zijn afspraken gemaakt met de gouddelversorganisatie Makamboa uit Nieuw Koffiekamp. Goudzoekers aangesloten bij hen, mochten aan de oppervlakte mijnen, waarna Rosebel het gebied overnam voor dieptemijnen. “In het verleden hebben wij verschillende methodes uitgeprobeerd. Zoals de situatie zich nu voordoet, toont aan dat deze methodes niet hebben gewerkt, anders zouden wij dit nu beter onder controle hebben.”

De Canadese goudmaatschappij kent een ‘zero tolerance’ beleid. “Dit houdt in dat wij dit soort activiteiten niet toelaten in het gebied, waarbij mensen zichzelf en/of werknemers van het bedrijf in gevaar brengen”, legt Finisie uit. Volgens Tom Ohrling, algemeen directeur staat de veiligheid van de mens centraal in de bedrijfsvoering, ongeacht werknemers of illegale goudzoeker. Hij toont op een luchtfoto het gevaar aan: op nog geen 100 meters van het springladingsgebied graven gelukzoekers naar goud. “Dit terwijl onze veiligheidszone 500 meter afstand is”. Naast het gevaar voor eigen leven, overtreding van het concessiegebied, gebruik van kwik, watervervuiling en ongecontroleerde milieuschade, vernielen de goudzoekers ook bedrijfsmaterialen.

Orhling laat het aan de overheid over om werkgebieden toe te kennen aan de kleinschalige mijnbouwers en hen milieuvriendelijke goudwinningsmethodes aan te leren. Het bedrijf is geen partner in de communicatie tussen overheid en kleinschalige goudzoekers.
Het bedrijf zegt goede gemeenschapscontacten te onderhouden met zeven dorpen die binnen hun werkgebied liggen: Nieuw Koffiekamp, Klaaskreek, Brownsweg, Baling Soela, Nyun Lombe, Kwakoegron, en Marshallkreek.

Edward Troon
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May