Column: Politieke Borrelpraat (PBR) deel 123
18 Nov 2012, 20:30
foto
Het woningbouwproject Sekrepatu-Buiten te Tout Lui Faut is zaterdag in gebruik genomen.


“Dat zaakje begint weer eens goed vast te lopen, daar aan de top. Grootse plannen om de bevolking zoet te met hoogvliegende fly-overs en een snelweg van hele ergens naar halverwege nergens. Maar intussen zitten bepaalde figuren flink hun eigen zakken te vullen.”
“Wat hadden jullie anders verwacht? We helpen andere landen vol bravoure met voedselpakketten, terwijl onze eigen mensen nog steeds niet kunnen krijgen waar ze recht op hebben.”
“Wat bedoel je? Wij hebben geen voedselpakketten nodig, want verwende leerkrachten en leerlingen gooien duurbetaald en gezond voedsel weg, vanwege een paar insectenlarfjes en omdat het niet vol zit met scherpe kruiden, vet en zout.”
“Ik bedoel een stuk grond en een woning erop, dat is en blijft nog steeds de grootste onvervulde behoefte in dit land.”
“Maar je merkt het toch? Poti, er vliegt een driekamerwoning in brand en dertig mensen zowat zijn dakloos; tot in de voorkamer woonden mensen.”
“Maar één ding: Surinaamse kinderen zijn zo te zien echt pyromaantjes. Elk jaar weer hoor je dat er ettelijke huizen in brand vliegen omdat kleintjes met lucifers hebben zitten spelen.”
“Je bedoelt dat kinderen alleen thuis gelaten worden door onverantwoordelijke ouders die wel vlot kinderen kunnen maken, maar niet even vlot op die kinderen kunnen letten.”
“Hé, je begin je weer onverantwoordelijke dingen uit te kraaien à la Weert Gilders met z’n rasblonde lokken.”
“Maar ergens heeft Jules gelijk. En kijk, zelfs een schildpad bouwt meer huizen dan die overheid die al z’n gronden aan gestichte stichtingen heeft verdeeld.”
“Een schildpad bouwt meer? Oh, je bedoelt Stichting Sekrepatoe die een project met meer dan honderd woningen klaar heeft gestoomd.”
“Net als die wondernemer, het a-sem-leelid uit Commewijne, die binnenkort, wijselijk niet meteen, met filmpjes en foto’s zal aantonen dat het aan hem gegeven hap domeinland wordt gebruikt en niet wordt doorverkocht.”
“Daarmee bewijst hij in ieder geval dat hij in eerste instantie heeft gejokt, toen hij publiekelijk verklaarde dat hij geen domeinland heeft aangevraagd.”
“Hij heeft gehad, niet aangevraagd. Hij heeft dus niet gejokt. Zeggen jullie geen zomaar dingen over mi mati Sjailindra.”
“Oh, net zo een goedkoop excuus als die onze Adelien nu als getuige in die Surpost-rechtzaak te berde brengt toen ze als directeur Financien geld van de belastingbetaler voor Surpost opeens op een andere rekening dan op die van Surpost stortte. Argument: dat is niet ongebruikelijk bij de overheid.”
“Zelfs een kind kan inzien dat je daarmee de weg naar corruptie hebt geopend.”
“Iedereen kan dat zien, behalve onze Adelien.”
“Daarom moest Wonnie weg van daar.”
“Begrijpen jullie nu waarom die anti-corruptiewet maar niet kan komen?”
“Maar intussen maakt Aziezkoemar een goede sier door voor te stellen dat grondbeschikkingen naar DNA gestuurd moeten worden. En ook hij staat achter de anti-corruptiewet.”
“Volgens Paul speelt Aziez als oppositielid een dubbel spel met de grootste coalitiepartij.”
“Geef Aziesje ongelijk! Zo stelt hij zijn verkiesbare plaats in Wanica veilig.”
“Maar onze Gierdja-vriend in, van, over en uit Commewijne heeft net als die Doel-abi als Surinamer recht op een stuk domeinland.”
“Jazeker, maar niet met een voorkeursbehandeling omdat je nu of toen van de coalitie bent.”
“Wie heeft de toenmalige minister Maikel Grond Tjien Fa onder druk gezet om onze Vriend van Commewijne net vóór de machtswisseling op te bellen en mede te delen, dat z’n grond klaar lag? ‘U kunt het komen halen, snel hòr, want morgen zit ik hier niet meer!”
“Dan durft die ene met z’n geboorde emmers schaamteloos in DNA te kwaken en te kwekken dat diezelfde ex-minister Maikel van Grondzaken onder druk gezet is door partijvoorzitter Paul om grondbeschikkkingen voor één of andere stichting-van-zoon te tekenen. Da wat heeft hij er toen tegen gedaan als hoogste in den lande?”
“Another hole in the bucket, dear Ronald, dear Ronald, another…..”
“Je kan nu liever zingen: ....dear Desi, dear Desi, another hole in your bucket...”
”En dezelfde grondrover speelt z’n spel nu rustig verder. Ik bewonder die Paul. Hij is ze allemaal te slim af.”
“En nu wordt de mini-regering, alias Das Kabinetske, voorzien van een extra begroting van 72 miljoen srd belastingsgeld om allerlei toestanden te organiseren waarbij we weer eens een opgepoetst uiterlijk gaan vertonen aan buitenlanders, terwijl we van binnen vol zitten met corruptie en wanbeleid.”
“Daarom mi lob’fa mi mati Karl de Kristen vlam’a beleid taki dat er nog steeds geen behandeling van die anti-corruptiewet kan komen, terwijl zoveel duizenden mensen die petitie hebben ondertekend.”
“Men heeft toch weer eens getoond lak te hebben aan dit volk?”
“Dan is dat dat volk z’n eigen schuld. Bij elke verkiezing laat het zich weer om de tuin leiden door het opjuttend geschreeuw, beloof en gedans van gewiekste politici.”
“Is dat de schuld van die gewiekste politici.”
“Is dit verdeeld volk dat geen vuist kan maken.”
“Dit is de nasleep van het algemeen kiesrecht geven aan een volk dat er nog niet rijp voor was.”
“En die ene president zegt dat hij de dijkenbouw in Commewijne en Coronie stopt om het geld elders te stoppen en die andere zegt dat dat niet waar is.”
“En dat ene kabinet speelt een soort Aziatische krenterigheid en heeft geen dertiende maand salaris voor ambtenaren op z’n agenda, terwijl het andere kabinet een soort Afrikaanse geldwegsmijterij-beleid voert.”
“Wij zijn het volk van de verkeerde keuzes.”
“En aan de andere kant kunnen velen onder ons niet met elkaar omgaan: elke week kappen, steken en schieten mensen die samenwonen elkaar dood. Je ziet dat er vanaf de basis iets goed fout zit met dit land.”
“En anderen racen zichzelf en onschuldigen de dood in. Steeds verliezen ze de controle over het stuur.”
“Maar een echte simpele racebaan kan maar niet geasfalteerd worden, want de kwaliteit van het asfalt laat steeds te wensen over.”
“Wat voor racebaan willen ze daar dan bouwen? Een landingsbaan voor Space Shuttels? Die jongens racen toch al jaar en dag op Lantidang die van gewoon asfalt is?”
“En op die luchtfoto was te zien dat die baan geen lekkere bochten heeft waar je mooi eruit kan vliegen. Da a mang no abi action.”
“Ach, dat ding van dat asfalt op die racebaan bij paal zoveel aan de Afobakaweg is volgens mij gewoon een goedkoop smoesje om het onvermogen om dat ding tijdig af te ronden te camoufleren.”
“Zo gaat alles in dit land, zo traag als een sekretpatoe.”
“Zelfs die gaat sneller.”
“Ik blijf het zeggen: we eten verkeerd, waardoor die bloeddruk stijgt en dan slaan die hersenen op hol en dan worden ze traag.”
“Is niet door die sopie die jij drinkt?”
“Jij drinkt zeker sap met ijs?”
“Je gelooft het niet, maar dat is waar.”
“Maar toch zijn er lichtpunten, heren, niet zo negatief. De olie- en goudsector boert goed, die goudmijn heeft al langer dan een week geen cyanide gelekt.”
“En eindelijk hebben we een echte korpschef van politie.”
“Nu kunnen er reorganisaties komen.”
“Zie je waarom het misschien zo lang duurde voordat zijn benoeming kon plaatsvinden?”
“Die is hard nodig, want als zelfs hogere politiemannen zich aan afpersing van burgers schuldig maken, dan is het hek van de dam.”
“Da wattebout handvuurwapens die uit de wapenkast van de penitentiaire inrichting zijn verdwenen?”
“Denk je dat het de gedetineerden zijn die die wapens hebben gestolen?”
“Natuurlijk!!! Wie anders zou dat gedaan kunnen hebben? Toch niet die eerlijke cipiers?”
“Denk aan de brandslangen van de brandweer, die waren toch na een nachtdienst opeens weg en ga ze terugvinden op de goudvelden. Dat waren toch ook niet die eerlijke spuitgasten?”
“Mijn hemel, we zijn omringd door geboefte.”
“Zie je in waarom die anti-corruptiewet maar niet kan komen, terwijl allerlei fliptop-liflafwetten wel met veel ophef worden goedgekeurd?”
”Noem voorbeelden, noem voorbeelden, je zegt weer zomaar dingen. Ik word moe van dit gestook van jullie, jullie maken me moe.”
”Is rommel, is rommel, is alleen maar rommel.”
“Dat is wat de kip-zonder-kop-kiezer daar heeft neergezet.”
“Dat foe mi mi mati Karl; al is hij met één, ze kunnen niet om hem heen, al klagen ze steen en been, hij zet ze op één been en stuurt ze straks massaal heen. Dat ow Doe.”
“Kom niet hier met je bedekte propaganda, het is nog geen 2015.”
“Ik zeg jou: 2015 is dichterbij dan je denkt.”
“Ach, verkiezingen gaan niet helpen, dat blijkt toch steeds weer? De weldenkenden blijven thuis. Ze zijn zo ontwikkeld dat ze niet weten op wie ze moeten stemmen.”
“Of ze wachten op de Bevrijder, de Ideale, de Gezalfde en intussen worden we massaal keer op keer leeggeplunderd.”
“En die simpele massa gelooft in al die gouden beloften en glitterende sprookjes...”
“Zoals: de prijzen zullen dalen en ...”
“Ai, ding dale, ai. Go bai.”
“Onderbreken jullie me niet, jullie maken me moe, moe, moe, ik zei: die simpele zielen geloven al die mooie verkiezingspraatjes, stemmen al joelend, juichend en half bezopen geheid weer eens goed fout, om daarna vijf jaren lang weer te gaan mopperen, klagen, smeken en bedelen om grond, huis, lagere prijzen en een sociale kaart.”
“Nou schuif jij alle schuld in de schoenen van dit arme en zo getergde en bestolen volk, maar ook jij bent schuldig, dus praat maar niet zo luid.”
“Ik zeg daarom luid: proost... jakkes, mi grasi legi, wie heeft m’n sopi opgedronken?”
“A no mi, dat ethanolmengsel wat jij drinkt is niet te zuipen.”
“Hij drinkt Staatolie GO-4-it.”
“No boi, dat proefmengsel heet E-15; alcohol moksi benzine.”
“Leve de sopie; straks kunnen we dat uit onze tank drinken.”
“Begin een plek op Nieuw Lina’s rust voor deze te zoeken.”
“Daar is al lang vol. Zelfs de hoek van de Waakhuizenlaan waar eens de Onderwijsbiep moest komen die door financieel gefrommel alhier door de IDB werd stopgezet, wordt nu door de nabijgelegen begraafplaats geoccupeerd.”
“Als Somo & son een van die oude begraafplaatsen vinden voor een van hun stichtingen, a pa e verkavel ding dodenakkers, ding bonjo-grong gewoon.”
“Is nie waar, is nie waar. Jij hebt dat stukje schoolterrein op Noord doorverkocht zodat daar een Hermitagemolletje kan komen.”
“Ik word nu echt moe van jullie, ik verdaag de zuiperij en schreeuwerij naar volgende week. Proost.”
“Arme dappere vrouw; in haar eentje leiding proberen te geven aan die halfbezopen schreeuw- en grondjatclub, ik heb echt te doen met haar.”
“Ik ook. Een rondje voor haar.”

Rappa

www.rappasbieb.com
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May