Dodental Gaza-conflict blijft stijgen
18 Nov 2012, 18:00
foto
De Israëlische luchtaanvallen waren vandaag gericht op huizen van Hamas-functionarissen. (Foto: BBC)


Ten minste tien mensen zijn omgekomen bij een Israëlische aanval op een huis in Gaza vandaag. Het is de dodelijkste dag sinds Israël vijf dagen geleden het offensief opende tegen Hamas-militanten.

De aanval vandaag was gericht tegen een Hamas-functionaris. Een aantal kinderen is daarbij gedood. Premier Benjamin Netanyahu heeft gezegd dat Israël gereed is om het offensief uit te breiden.

Intussen blijven militanten in Gaza raketten afvuren op Israël, waarbij er gewonden zijn gemeld in de steden Ashkelon en Ofakim. Er zijn pogingen aan beide zijden om een wapenstilstand te bereiken.

Israëlische bombardementen hebben naar verluidt vandaag 23 mensen gedood in Gaza. Onder hen zijn er ten minste veertien vrouwen en kinderen. Het dodental in Gaza sinds Israël zijn Operatie ‘Pillar of Defence’ heeft ingezet, is opgelopen tot 69. Donderdag werden drie Israëliers gedood.

Extreme chaos
BBC-correspondent Paul Danahar zegt dat gravers proberen het puin van platgebombardeerde gebouwen te verwijderen en redders verwoed proberen om overlevenden te vinden op de plaats waar de luchtaanval is uitgevoerd. Het doelwit was Hamas-functionaris, Mohamed Dalou, wiens huis staat in het noorden van Gaza-stad.

Volgens de Hamas zijn acht leden van zijn familie ook omgekomen bij de aanval, onder wie een aantal kinderen en twee andere mensen. In een verklaring zei de militaire vleugel van de Hamas later: “"De slachting van de familie Dalou zal niet ongestraft voorbij gaan."

Zeven woningen van Hamas-functionarissen waren vandaag het doelwit van Israëlische aanvallen. Het Israëlische leger heeft gezegd dat 76 raketten afgevuurd vanuit Gaza, Israël hebben geraakt. 38 andere raketten zijn onderschept door het Iron Dome raketafweersysteem, waaronder ten minste een raket die bestemd was voor Tel Aviv.

Aanvallen opgevoerd
De Israëlische staatsradio meldde dat een salvo van tien raketten waren afgevuurd op Ashdod, waarbij drie terecht kwamen in een woonwijk. Zeven mensen zijn behandeld voor shock. Een projectiel uit Gaza raakte een woongebouw in Ashkelon, waarbij gewonden vielen. Een andere raakte een auto in Ofakim en hebben personen verwondingen opgelopen.

Israël heeft zijn aanvallen op Gaza opgevoerd en waren er meer dan een dozijn granaten te horen, vermoedelijk afgevuurd vanuit Israëlische oorlogsschepen. Twee media gebouwen in Gaza-stad werden geraakt en liepen acht Palestijnse journalisten verwondingen op. Bij een moest een been worden geamputeerd.
De Wereld Gezondheids Organisatie zegt dat ziekenhuizen in Gaza nu worden overspoeld met slachtoffers en een tekort hebben aan medische benodigdheden.

Palestijnse functionarissen zeggen dat een aantal mensen nog wordt vermist onder het puin. Sinds woensdag is het totaal van gewonden gestegen naar 560.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May