Aanhoudende droogte funest voor Bigi Pan
19 Nov 2012, 10:00
foto
Het waterpeil in de Bigi Pan is enorm gedaald door de aanhoudende droogte. Diverse bomen zijn uitgedroogd hierdoor.


De aanhoudende droogte kan fataal worden voor het Bigi Pangebied. Indien deze droogte nog een maand zal duren, zullen heel wat vissen in dit gebied sterven. Het waterpeil in de pan is van 90 cm gedaald naar 45 cm. Dit zegt het hoofd Lands Bosbeheer (LBB) Nickerie en jachtopziener, Soerindo Amatroesijat aan Starnieuws.

In 2009 was ditzelfde beeld te zien. Veel vissen stierven toen en er heerste een schaarste in het district. Daarnaast waren veel vogelsoorten uit het gebied vertrokken, omdat er niet genoeg voedsel was. Ook ontstond er bosbrand. Deze kale plekken zijn nog steeds te zien in het gebied. Amatroesijat rekent op neerslag, zodat veel ellende bespaard kan blijven.

Betere controle
LBB doet regelmatig controle in het gebied. Toch zien georganiseerde stropers kans om op de beschermende vogels te schieten. Het ligt in de bedoeling dat er een permanente postbezetting komt van LBB in de Pan. Minister Ginmardo Kromosoeto van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) heeft het kamp in de Pan vrijdag heropend. Doordat er permanent een jachtopziener in het gebied aanwezig zal zijn, zullen stropers effectief aangepakt kunnen worden. Ook de patrouillediensten zullen volgens Amatroesijat opgevoerd worden.

Het Bigi Pangebied heeft vorderingen geboekt. “De vissen zijn nu van groter formaat en de vogels zijn in aantal toegenomen. Ook zijn de vogels minder schuw. Daarnaast neemt het aantal toeristen dat naar het Bigi Pangebied gaat steeds toe”, merkt Amatroesijat op. Hij benadrukt dat het veel beter kan. Een belangrijke zaak is de waterbeheersing. Daaraan moet er gewerkt worden, vindt het LBB-hoofd Nickerie.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May