Spanningen Gaza nopen VN-Veiligheidsraad tot spoedzitting
15 Nov 2012, 10:15
foto
In de afgelopen weken zijn er tientallen rakketen vanuit de Gaza afgevuurd op Israël. (Foto: AP)


Israël is gestart met een reeks van vernietigende luchtaanvallen op ‘terroristische doelen in de Gaza’. Bij één van die aanvallen woensdag is de leider van de militaire vleugel van de Hamas, Ahmed Said Khalil al-Jabari, omgekomen. Zijn auto werd door een raket geraakt in Gaza-stad. Ten minste acht anderen zijn ook omgekomen.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteravond een spoedvergadering bijeengeroepen om de opgelopen spanningen te bespreken. Palestijnse leiders hebben de aanvallen onmiddellijk veroordeeld als een escalatie. Intussen heeft president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit opgeroepen tot een spoedzitting van de Raad van de Liga van Arabische landen om te praten over de Israëlische “agressie”.

De militaire vleugel van de Hamas heeft laten weten dat de Israeliërs met de moord op de 52-jarige Al-Jabari “de poorten van de hel voor zichzelf” hebben geopend. De omgekomen militaire leider wordt verantwoordelijk gehouden voor alle aanvallen in de afgelopen tien jaar vanuit de Gaza. In de Gaza-strook hebben zich grote menigten verzameld voor zijn begrafenis. Ze zweren wraak voor de aanvallen.

Grondaanval
Generaal Yoav Moredechai van de Israëlische Strijdmachten sluit een grondaanval niet uit. “Landtroepen zijn verplaatst om de operatie voor te bereiden,” zei hij. De Israëlische militaire woordvoerster luitenant-kolonel Avital Leibovich zei: "Er is een aantal reserve-eenheden die zich voorbereidt, maar er is op dit moment niets meer dan dat."

Er zijn woensdag meer dan 70 aanvallen door gevechtsvliegtuigen en schepen uitgevoerd, zeggen Palestijnse militante groeperingen. Bij het vallen van de nacht, waren er nog meer luchtaanvallen te horen. Aan de andere kant heeft het Israëlische leger laten weten dat de militanten sinds zaterdag meer dan 128 raketten hebben afgevuurd vanuit Gaza. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu had eerder gewaarschuwd dat zijn land bereid was de aanvallen tegen Hamas uit te breiden.

Ofschoon de grensoverschrijdende geweld tussen Israël en de Gaza-strook in de afgelopen weken is toegenomen, heeft het nog niet hetzelfde niveau bereikt als de laatste oorlog ongeveer vier jaar geleden. Toen kwamen op de eerste dag van het Israëlische offensief honderden Palestijnen om. In dat conflict stierven er dertien Israëliërs.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May