Mega Combinatie en Nieuw Front lijnrecht tegenover elkaar
15 Nov 2012, 00:00
foto
President Desi Bouterse beantwoordt vragen in De Nationale Assemblee.


De Mega Combinatie en het Nieuw Front staan lijnrecht tegenover elkaar als het gaat om het regeringsbeleid voor 2013. Aan het eind van de 'algemene politieke beschouwing' stemde woensdagavond de Nieuw Front-fractie tegen een motie van de coalitie over het te voeren regeringsbeleid. De motie werd aangenomen met 28 stemmen vóór en 10 tegen. Carl Breeveld van de oppositionele DOE-fractie stemde vóór. Een motie van het Nieuw Front werd met 10 vóór en 28 tegen verworpen.

De coalitie roept de regering op om de voor de uitvoering noodzakelijke wetgeving zo spoedig mogelijk naar De Nationale Assemblee te sturen. Er moet verdere ordening gebracht worden in het grondbeleid en het door de president aangekondigde anti-corruptie beleid te realiseren door spoedig een aanvang te maken met de invoering van regelgeving die corruptie kan helpen voorkomen.

Motie Nieuw Front
Het Nieuw Front keurde het voorgenomen beleid af, zoals gepresenteerd door de regering in de algemene politieke beschouwingen 2013. President Desi Bouterse heeft het beleid van de regering verdedigd tijdens de vergadering. Volgens de oppositie is slechts 11% van de uitgaven in de begroting voor het komende jaar bestemd voor ontwikkeling, terwijl 51% gereserveerd is voor infrastructuur. André Misikaba (Mega Combinatie/NDP) zei dat dit niet waar is. Hij zal hierop ingaan tijdens de behandeling van de begrotingen van de ministeries.

Volgens het Nieuw Front wordt er geen beleid aangegeven over het bevorderen van substantiële duurzame productie vanuit de agrarische-, veeteelt-, visserij-, kleinindustriële- en toerismesector. Deze oppositionele fractie vindt dat het armoedebeleid uitgevoerd wordt in de consumptieve subjectsubsidie. Hoewel Bouterse zei dat er ruim 2000 banen gecreëerd zijn, stelt de oppositie dat er geen concreet beleid is voor creatie van duurzame werkgelegenheid voor jongeren. Het aanbestedings- en gunningsbeleid, is volgens het Nieuw Front continuering van een bijzonder corruptie gevoelig beleid.

Aanpak van zaken
Carl Breeveld, fractievoorzitter van DOE, zei dat hij concreet antwoord heeft gekregen van de president over de anti-corruptiewet, die in het eerste kwartaal volgend jaar aan de orde zal komen. Hij kan zich ook terugvinden in de door de president aangekondigde onderzoek van de commissie Citizen Security van het Bureau Nationale Veiligheid naar huiselijk geweld. Hij staat 'voorwaardelijk' achter het beleid, aangezien hij daden wil zien.

Ronny Asabina, fractievoorzitter van de BEP, zei dat hij eerst wil zien dan geloven. In de afgelopen periode heeft hij te weinig daden gezien, daarom kan hij het beleid niet ondersteunen. Tijdens de stemming was zijn fractie niet aanwezig in de vergaderzaal. De coalitie zei dat de aanpak van de regering over de economie, armoedebestrijding, naschoolse opvang, wegwerken van achterstand van het onderwijs in het binnenland genoeg garanties biedt voor duurzame ontwikkeling, waarbij de mens centraal staat.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May