Maatschappelijke waardering journalisten slecht
11 Nov 2012, 04:00
foto
Desi Truideman


“Velen zien de journalist nog steeds als een lastpost, als een betweter, als een manipulator van het nieuws, als een persoon die denkt de wereld te kunnen verbeteren, als iemand die je gemakkelijk kan gebruiken om je belangen te behartigen, als iemand die gemakkelijk om te kopen is een persoon die je met een fles whisky of een aantal SRD’s over de streep kan halen.” Deze opsomming heeft Desi Truideman, voorzitter van de jury Journalistenprijs 2012, gemaakt bij de uitreiking van de prijs gisteravond.

Hij zei dat de mensen die dit beeld van de journalist ophouden er gemakshalve aan voorbij gaan dat de journalist om zijn werk naar behoren te doen, over een behoorlijke algemene ontwikkeling moet beschikken, kennis draagt van de ontwikkelingsprocessen in dit land, constant moet blijven studeren en een grote mate van verantwoordelijkheidsgevoel aan de dag moet leggen bij het uitvoeren van zijn journalistieke werkzaamheden.

Truideman vindt dat de maatschappelijke waardering van journalisten in ons land veel te wensen overlaat. “Het is aan te bevelen om na te gaan hoe hoog het beroep van journalist in Suriname op de maatschappelijke ladder staat.” Hij heeft daarom ook zijn erkentelijkheid uitgesproken voor het initiatief van VSH United om jaarlijks de beste journalistieke producties te honoreren en daarbij ook de betrokken journalisten voor het voetlicht te plaatsen.

Criteria prijs
VSH United heeft de verantwoordelijkheid voor de Journalistenprijs vorig jaar overgedragen aan de Stichting ter Bevordering van de Journalistiek in Suriname. Een jury van vijf personen kreeg de opdracht van de Commissie Journalistenprijs 2012 om de twaalf inzendingen te beoordelen op een aantal criteria. Zo moesten de inzendingen actuele nieuwspublicaties zijn, waarbij gelet is op de eigen nieuwsgaring/onderzoek, volledigheid, journalistiek vakmanschap, impact, accuratesse, goed taalgebruik en creativiteit. De producties moesten ook zijn gepubliceerd zij het in Surinaamse dag- of avondbladen, magazines of zijn uitgezonden via radio en televisie.

Lloyd Groenewoud, die met zijn productie over de ordening van de goudsector, in aanmerking kwam voor de tweede plaats, kon zich helemaal terugvinden in wat Truideman zei over het gebrek aan maatschappelijke waardering van journalisten. “Het is daarom dat veel journalisten wegtrekken uit het vak. Het heeft alles te maken met waardering.” Het programma waarin zijn productie is uitgezonden ‘Ma ma’ten taki’ is ook stopgezet op de STVS. Groenewoud heeft een beroep gedaan op Truideman om er naar toe te werken dat het programma wederom wordt uitgezonden. Truideman zit samen met Borger Breeveld in het mediateam van de STVS.

Tom van Moll heeft de eerste prijs gewonnen met zijn verhaal 'Fort Boekoe blijft ongrijpbaar', terwijl Armand Snijders op de derde plaats eindigde met 'Mediator Ramkissoon bouwt puinhoop'.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May