Para krijgt Paranam City en Para industrieën
11 Nov 2012, 12:30
foto


Para kent een merkwaardige bevolkingsgroei, die sterker is dan de rest van Suriname, zonder groei van arbeidsplaatsen. De bevolkingsgroei zal in de toekomst groter zijn in Para dan in de overige districten. Bestaanszekerheid en werkgelegenheid moeten hierbij centraal staan voor de toekomst. Winston Caldeira, is in een lezing ingegaan op de sociaal duurzame groei van de bevolking in Para.

Het comité Para Festival heeft de lezing georganiseerd in verband met 37 jaar staatkundig onafhankelijkheid. Het thema was ‘Het verleden, heden en de toekomst van het district Para.’ Inleider Caldeira heeft uit de doeken gedaan dat de regering een nieuwe aanpak in planning heeft. Met name het ontwikkelen van het woningcentrum Paranam city en Para industrieën. De plannen omvatten woningbouw met arbeidsplaatsen, ontwikkeling van industrieën met benutting van hydro-energie uit Afobakka, havens te Smalkalden en Paranam, houtwinning en verwerking, landbouw en agro –industrie, toerisme en overdracht plantages met compensatie rehabilitatie van oude mijngebieden.

Het district Para bestaat uit vijf ressorten met een inwoneraantal van 22.751 (4,5% van de totale bevolking) op een grondoppervlakte van 539. 300 hectare. Omgerekend is dat 23,7 hectare grond per inwoner. Vanaf 1980 tot heden is de bevolkingsgroei in Para hoger geweest dan in de andere districten. Door de bevolkingsgroei van 1,3%, ligt de grote uitdaging in meer duurzame werkgelegenheid.

Investeringsprogramma
Voor de toekomst ligt het perspectief van Para in de sectoren landbouw, bosbouw, industrie en toerisme. Ondanks de achteruitgang van de bauxietsector is de bijdrage van Para 10% aan de Surinaamse economie, wat voor een bevolkingsaantal van 4,5% een groot aandeel is in vergelijking met andere districten. In Para is mijnbouw een aflopende zaak, daarom moet er extra groei komen in landbouw (cassave, groenten, sierteelt), houtverwerking, Para Industries, en toerisme (airport hotel, resorts)

Voor Para is er een aanpak nodig in: een investeringsprogramma vanuit het ontwikkelingsprogramma van de regering, overdracht plantagegebieden, herstelbetalingen en rehabilitatie bauxietmijnen en het oplossen van de gemeenschapsboedel. “We moeten niet denken dat we alles tegelijkertijd kunnen doen. Mijn voorstel is industrieën opzetten op Paranam en dichtbij de luchthaven. Het districtsfonds moet daaruit ook worden gevoed om districtsstructuren te sterken en voor herinvestering. Het district Para heeft Suriname al die jaren gevoed, het wordt tijd dat het wordt terugbetaald”, stelt Caldeira.

Marvin Moesan
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May