GHFS bezig met reddingsactie luiaards
09 Nov 2012, 07:00
foto
Deze luiaard is gered en elders teruggeplaatst in de natuur. (Foto: GHFS)


Het zal je overkomen dat je organisatie een handje probeert te helpen om luiaards, stekelvarkens en miereneters te verwijderen van een terrein ter grootte van wel 7,5 hectare. Via Leontine Bansse, voorzitter van Stichting Dierenbescherming Suriname, kwam het bericht dat er een ontbossing zou plaatsvinden. Het blijkt dat op een privé terrein te Kwatta aan ontbossing wordt gedaan, voor zover bekend bij de poclain operator die belast is daarmee, ten behoeve van veeteelt. Eerst schatte men dat er ongeveer 14 luiaards in dat gebied verbleven maar gaande weg werden het veel meer!

Monique Pool van Green Heritage Fund Suriname (GHFS) vertelt, dat ze zich al vanaf 22 oktober met deze reddingsactie bezig houden waarbij er gelukkig een samenwerking mogelijk werd met Natuurbeheer, de eigenaar van het terrein en de poclain operator en diverse vrijwilligers. Dagelijks komt zij daar om niet alleen te zien hoe statige bomen neergehaald worden maar ook om te zien hoe erg het moet zijn voor de luiaards, die hoog in een boom zitten terwijl die neergehaald wordt. Het zal misschien niet naverteld worden door deze traag bewegende dieren met mooie bruine ogen wat deze ‘rollercoaster ride’ voor ze betekende…………….

Extra aandacht nodig
Het overgrote deel van de luiaards is de drietenige die in tegenstelling tot de tweetenige soort niet agressief overkomt. Niet alleen volwassen luiaards zijn erbij maar ook enkele baby's waarvan hun moeder niet te vinden is. Dat is immers niet vreemd want als je woongebied verandert in een kaalkap gebied dan raken deze dieren helemaal gedesoriënteerd, komen onder stress en weten zich vaak geen raad meer. Er van uitgaan dat de dieren vroeg of laat hun weg wel zullen vinden hoeft helemaal niet want voordat ze weer een beschutte plek in een boom hebben gevonden, waar zijn die nu trouwens, moet er misschien een oversteek over de weg gemaakt worden met alle gevolgen van dien. Het zoeken naar voedsel wordt verder ook een probleem want het bos is er niet meer. Ook bestaat de kans dat daardoor luiaards dichter bij mensen in de omgeving komen, die op hun beurt niet weten om te gaan met ze en misschien ook honden hebben die ze kunnen aanvallen.

De teller staat momenteel op iets van 42 luiaards die elders weer teruggeplaatst zijn in de natuur. Alleen donderdagmorgen al werden 10 drietenige luiaards gered, van groot tot klein en ook een volwassen stekelvarken. De zweetdruppels rolden gestadig naar beneden bij de groep die in de felle zon bezig was, om op aanwijzen van de operator richting een boom te gaan die net tegen de vlakte werd geduwd. Keer op keer werd er een luiaard eruit gehaald die zich stevig met zijn lange vingers vastklampte aan van alles en nog wat, om daarna opgeborgen te worden in een linnen zak. Tegen de lunchbreak aan werd naar het opvangadres van GHFS gereden waar er speciaal voor deze actie een grote kooi is gebouwd. Dat is dan nog niet alles want de dieren moeten ook gevoed en eventueel behandeld worden. Naast die nodige zorg kost het vrij zetten in de natuur ook tijd, energie en geld.

De luiaard is een uniek dier dat alleen in Zuid-Amerika voorkomt en alleen daarom al zou het continent bijzondere aandacht aan dit dier moeten besteden. Het is prijzenswaardig dat GHFS het hart op de juiste plaats heeft en zich over deze dieren heeft ontfermt. Hopelijk zullen mensen in de toekomst beter omgaan met onze natuur zodat de habitat van deze luiaards niet verdwijnt.

Tanya Frijmersum
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May