Staatsolie gaat 62 megawatt opwekken
09 Nov 2012, 06:00
foto
De vier machines van Staatsolie die elk zeven megawatt stroom produceren.


Met de komst van de nieuwe olieraffinaderij in september 2014 wil Staatsolie Maatschappij Suriname NV haar opwekcapaciteit verhogen naar 62 megawatt. De oliemaatschappij beschikt over vier machines die elk zeven megawatt produceren.

Er komen nog twee machines met een grotere capaciteit van elk zeventien megawatt. De raffinaderij van het bedrijf gebruikt slechts één megawatt en wordt de rest van het vermogen geleverd aan de Energie Bedrijven Suriname (EBS), zegt Operations manager Arnie Kleiboer aan Starnieuws.

Kleiboer legt uit dat de nieuwe olieraffinaderij ongeveer twintig megawatt zal gebruiken. De rest zal lokaal worden afgezet. Rudolf Elias, project director van Refinery Expansion Project (REP), denkt dat de overheid meer energie nodig zal hebben als zij de 18.000 woningen zoals opgenomen in het Huisvestingsplan zal bouwen. Daarnaast maakt de goudsector goede ontwikkelingen door met Newmont in het Nassaugebied. Bij al deze ontwikkelingen zal het meer vermogen van Staatsolie aan megawatts goed van pas komen.

600 vakspecialisten
Elias merkt op dat dit project US$ 700 miljoen zal kosten. Staatsolie heeft een lening van US$ 200 miljoen lopen die het bedrijf in drie tot vijf jaren terug moet betalen. Voor het opzetten van de nieuwe olieraffinaderij zijn er 600 fabrieksonderdelen nodig. Meer dan de helft is al besteld, terwijl cement, beton en de heipalen zoveel mogelijk lokaal worden ingekocht.

Tijdens de constructie zullen er ruim 1.000 arbeiders nodig zijn, terwijl deze in de piekperiode kan oplopen tot 1.500. Hiervan zullen 600 buitenlandse vakspecialisten zijn. De Staatsolie-topper deelt mee dat er een tekort was aan lassers. Het oliebedrijf zal 100 lassers in dienst nemen. Om dit tekort op te heffen, is er een lastraining opgestart. Al deze lassers zullen worden opgeleid tot internationaal gecertificeerde lassers en zullen na afronding van de training via de onderaannemers worden ingezet. Het Raffinaderij Uitbreidingsproject levert volgens Elias veel voordelen op voor Suriname.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May