Monetaire integratie onderdeel Caribische eenwording
07 Nov 2012, 22:30
foto
Bankpresident Gillmore Hoefdraad tijdens de opening van de bijeenkomst van monetaire deskundigen van de Caricom.


De eenwording van de Caribische gemeenschap heeft volgens governor Gillmore Hoefdraad van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) vooral te maken met hoe de monetaire autoriteiten in de Caricom zich gedragen en opstellen. Hoe wordt gekeken naar internationale ontwikkelingen op monetair gebied, zoals nu de financiële crises in Europa, en andere macro economische vraagstukken.

Monetaire deskundigen van de Caricom zijn vandaag in de Ball Room van hotel Krasnapolsky een conferentie begonnen om te praten rond het thema, internationale financiële effecten, de macro economische uitdagingen en de invloed daarvan op de regionale integratie.

Deze conferentie wordt elk jaar gehouden in een lidland van de Caricom. Al sinds de jaren zestig bestaat binnen de Caricom het Caribbean Centre for Money and Finance (CCMF). Dit is een onderzoeksinstituut die centrale banken van de Caricom en de University of the West Indies hebben opgericht. Economen en financieel deskundigen van de banken als de West Indies, presenteren de komende drie dagen hun onderzoeksprojecten over economische ontwikkelingen in de regio en daarbuiten aan elkaar. De conferentie duurt tot 9 november en komen tal van economische vraagstukken ter sprake.

Woelige tijden
Hoefdraad zegt dat de geuite gedachte van president Desi Bouterse voor het oprichten van een Caricom Enterprises precies past in de gedachte van deze conferentie. Bij de opening van de conferentie zei de bankpresident dat waar Suriname niet echt te lijden heeft gehad onder de internationale financiële crises, het land er zich wel bewust van is dat er nog woelige perioden kunnen komen.

Minister Adelien Wijnerman van Financiën heeft kort een overzicht gegeven van wat Suriname doet en heeft gedaan om monetair het hoofd te kunnen bieden aan toekomstige uitdagingen. Zij noemde onder andere de instelling van een stabiliteitsfonds en hervormingen in de belastingsector.

Directeur Compton Bourne van het CCMF vroeg extra aandacht voor de positie van de zwakke economieën in de Caribische regio. Ook is voor hem belangrijk dat aandacht wordt besteed aan het intellectueel potentieel van de landen en de technische capaciteiten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May