Aardbeving Guatemala kost 29 levens
07 Nov 2012, 20:45
foto
Kantoormedewerkers in Guatemala vluchtten tijdens de beving zo ver mogelijk van gebouwen.


Een sterke aardbeving met een kracht van 7.4 op de schaal van Richter heeft de Pacifische kust van Guatemala vanmorgen vroeg getroffen. Tot nog toe zijn er minstens 29 doden te betreuren. Tientallen mensen worden nog vermist.

President Otto Perez Molina van Guatemala heeft een nationale waarschuwing doen uitgaan en heeft de mensen in de getroffen gebieden geadviseerd hoge gebouwen te verlaten als voorzorgsmaatregel.

Wegen zijn begraven door aardverschuivingen en zou het volgens de autoriteiten 24 uur kunnen duren om alle verbindingen naar de regio te herstellen. Angstige mensen vluchtten uit hun kantoren en huizen in de regio, terwijl gebouwen schudden van Mexico City tot San Salvador. Ook in El Salvador renden mensen in paniek de straat op. De aardschokken werden gevoeld tot in buurland Mexico, waar eveneens tot evacuaties werd besloten.

Geen dreiging tsunami
Het epicentrum lag op 41,6 kilometer diepte in de Stille Oceaan, op 24 kilometer ten zuidwesten van de Guatemalteekse kuststad Champerico. Brandweerlieden zeiden dat een school in de regio San Marcos, dichtbij de grens met Mexico, was ingestort. De brandweer meldde later dat er ten minste acht mensen waren gedood, maar het was niet duidelijk of zij door het instorten van de school zijn omgekomen. Later maakte president Molina bekend dat er minstens 29 doden waren. De meeste slachtoffers waren begraven onder het puin van neerstortende gebouwen.

Het Amerikaanse Pacifische Tsunami Warning Center zei in een verklaring dat er geen dreiging was van een destructieve wijdverspreide tsunami. Maar voegde eraan toe: “Aardbevingen van deze omvang kunnen soms lokale tsunami’s veroorzaken die vernietigend kunnen zijn langs de kusten gelegen binnen honderd kilometer van het epicentrum."

De regio wordt vaak getroffen door aardbevingen, die periodiek enorme schade en vele doden hebben veroorzaakt. De aardbeving van vanmorgen is de zwaarste in Guatemala sinds 1976. Minstens 20.000 mensen kwamen toen om het leven.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May