Misikaba wil transparantie rol banken in huisvestingsplan
07 Nov 2012, 08:00
foto
Een overzicht van de financieringsbehoefte in de laatste versie van het 'Huisvestingsplan 2012-2017'.


De regering kan wel een mooi plan hebben voor de sociale klassen, maar moet ook zorgen voor volledige transparantie en een gelijkwaardige toewijzing. Er dient een structuur te zijn in het proces om in aanmerking te komen voor de 100 procent regeling met 5 en 7 procent financiering.

André Misikaba, voorzitter van de commissie van rapporteurs die de behandeling van het ‘huisvestingsplan’ heeft voorbereid, stelde dinsdag indringende vragen over de rol van de banken. In afwachting van het in te stellen Housing Autoriteit fungeert de Surinaamse Postspaarbank als voorlopig instituut dat namens de overheid de transacties doet.

Geen eenduidigheid banken
Misikaba heeft met voorbeelden aangegeven dat er bij de banken verschillende criteria en voorwaarden zijn waardoor het huisvestingsplan niet van de grond kan en zal komen. “Ik ben volksvertegenwoordiger en wil dat de gemeenschap goed en eerlijk voorgelicht en voorbereid wordt op wat zij moet verwachten en wat er moet gebeuren om in aanmerking te komen voor de 100 procent financiering.

Te veel obstakels
Misikaba vindt dat er meer richting gegeven moet worden door de overheid, ook in het geval van het nemen van hypotheken, het krijgen van rentekortingen en het terugkrijgen geld van de belastingdienst. “Ik heb begrepen dat dit een hele rompslomp is, wel dan moet er een speciale unit en regeling daarvoor komen, omdat dit plan volledig ten goede moet komen van de gemeenschap. De regering zal proactief hierop moeten werken”, betoogt Misikaba. Anderzijds vindt de oppositie nog altijd dat het ontwerp geen plan is, zoals voorgeschreven in de grondwet. Nieuw Front fractieleider Radjkoemar Randjietsingh, wil vooral detailinformatie over de financiering van de woningen.

In bijlagen van het plan die gisteren zijn aangeboden, wordt volgens hem een loopje genomen met de waardigheid van het parlement. De fractieleider mist de cruciale informatie wat de woningen gaan kosten. Uit eigen berekeningen stelt hij vast dat huizen met een bouwoppervlakte van 60, 100, en 150 vierkante meter, de zelfde bouwsom hebben. De mededeling dat de regering in mindering zal brengen in hypotheekkosten, is ook niet gedefinieerd. Ook is er volgens hem geen rekening gehouden met fluctuaties van bouwprijzen. Randjietsingh concludeert dat het plan van de regering van geen kanten deugt. Hij zegt wel dat de oppositie staat achter de gedachte om woningen te bouwen, maar dan wel volgens een plan, zoals dat door de grondwet wordt voorgeschreven.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May