Ingezonden: Noodkreet afstammeling eerste bewoners
04 Nov 2012, 09:30
foto


Het steeds aanhoren van de perikelen rond het Samaaka-vonnis trekt de aandacht. Al wil je niet, toch vraag je jezelf af hoe het hof van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) tot deze uitspraak is gekomen. Is het gebaseerd op de Rechten van de Mens of is het gedaan omdat er volgens onrecht wordt gedaan?
Is dat onrecht het niet toekennen van de grondenrechten van de Samaaka? Mijn antwoord is ‘nee’, want de gronden hebben al eeuwenlang, ja zelfs al vele millennia een eigenaar gehad en die eigenaar heeft genocide, slavernij, discriminatie en onderdrukking overleefd. Dat laatste lijkt nog lang niet te zullen eindigen. Nu worden we onderdrukt door onze eigen mensen in dit land, omdat ze toevallig in een positie zitten waar hun beslissingen tellen.

Wij als Inheemsen hebben onze gronden nooit opgegeven. Deze rechten zijn er. We hoeven er niet om te vragen. Ze moeten alleen erkend worden.
Het VN handvest spreekt over het zelfbeschikkingsrecht van alle volken en wij zijn de eerste op dit continent. Waarom wordt geprobeerd om over ons te lopen als het zogenaamd over andermans rechten gaat? Want dat zijn het niet. De gronden hebben hun eigenaar. Onze grond is niet verhandelbaar.

Er moeten methodes uitgezocht worden om de hele bevolking een goed bestaan te geven, maar niet ten nadele van de eerste bewoners van Suriname. Wij hebben onze gronden niet verkocht of verpand. Wij hebben het geërfd van onze voorouders om te behouden voor onze kinderen en kleinkinderen. Dit is voor ons van grote culturele betekenis, want er is voor gestreden. Voorouders van ons zijn er dood voor gegaan. Er is bloed van ons op dit land gevloeid. We kunnen ons land niet van eigenaar laten veranderen.

Er zullen maatregelen voor onze mede boslandbroeders getroffen moeten worden, maar niet ten koste van de Inheemse identiteit. We hebben ze in het bos ontvangen en wij hebben ze een en ander gegeven om te overleven. Laat me het gevoel niet krijgen dat u hetzelfde met mij wil doen wat de blanken met mij hebben gedaan, namelijk mijn land afnemen.
Suriname is voor iedereen die in het land woont. Niemand is boven een ander verheven. Als je hard werkt, krijg je wat je toekomt.
Noodkreet aan mijn mede broeders en zusters: laat men de geschiedenis van ons geliefd Suriname niet veranderen.
Continent Amerika = Inheemsen
Dank u.
Paramaribo, 1 november 2012
F. Arupa
Tel: +597-8912218
Email: ferdinand.arupa@gmail.com
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May