Nieuwe dc Yvonne Pinas heeft landbouw als speerpunt
03 Nov 2012, 18:30
foto
Aankomend districtscommissaris van Brokopondo, Yvonne Pinas.


Yvonne Pinas wordt binnenkort geïnstalleerd als de nieuwe districtscommissaris (dc) van Brokopondo. Zij loopt diverse stages om zich in te werken in deze nieuwe job. "Onderwijs is zeer belangrijk maar ik ga mij in het bijzonder sterk maken voor de landbouw. Mijn hart gaat uit naar de vrouwen in het binnenland. Zij vervullen een hele belangrijke rol in het dorpsgebeuren via de landbouw”, zegt Pinas aan Starnieuws.

Yvonne Pinas is van huis uit leerkracht en verruilde het onderwijs voor de politiek. Van 1996 tot 2000 was ze assembleelid voor de Nationale Democratische Partij (NDP). Na die periode bleef Pinas zich inzetten voor de gemeenschap van Brokopondo maar had nooit gedacht het district te beheren. "Ik ben in de politiek gebleven om van daaruit iets voor mijn gemeenschap te doen. Maar ik had nooit durven dromen om dc te worden. Het is een uitdaging. Ik ga ervoor", zegt Pinas enthousiast.

Ondersteuning voor vrouwen
Het ex-assembleelid zet zich bijzonder in voor de vrouwen van het district. Verschillende vrouwenorganisaties genieten haar ondersteuning. Zij begeleidt hen niet alleen in materiële zaken maar ook met de geestelijke kant van het leven. Pinas, moeder van drie kinderen, verloor in 2003 een dochter aan een hersenvlies ontsteking. De dochter was 23 jaar. Als lid is van het Evangelisch Broeder Gemeenschap vervult zij een ook een leidersrol in het district. Pinas woont in concubinaat met Rudy Vreden.

De diepe bewondering voor de vrouwen van het binnenland heeft zij van jongs af. "Mijn moeder heeft al haar tien kinderen grootgebracht met de opbrengsten van haar landbouwgewassen. Toen we groter werden, hebben wij ook geplant. We hebben ervan geleefd en hebben onderwijs genoten. De meeste vrouwen en gezinnen doen dat nog steeds. Ze planten niet alleen maar landbouwgewassen als cassave maar ook rijst."
Ze haalt aan dat de rest van de gemeenschap niet zo bekend is met de plantende vrouwen van het binnenland. "Als men hoort ‘boer’, denken de meeste mensen direct aan mannen in Nickerie of Saramacca".

Klaargestoomd
Pinas volgt verschillende stages en is intussen in het decentralisatieproces getraind geworden. "Er zal heel veel moeten veranderen en decentralisatie reikt die tools aan hoe dat te doen. Brokopondo heeft enorme potentie om zich te ontwikkelen", zegt de aankomende dc. Zij zal Verno Pryor als dc vervangen.

Zij heeft ondertussen al gesprekken gevoerd met binnen- en buitenlandse organisaties om het landbouwgebeuren naar een hoger niveau te tillen.
"Het wachten is op de beëdiging om de zaak aan het rollen te krijgen zodat deze vrouw kan laten zien dat zij het goed doet in haar district."

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May