President Obama terug op verkiezingstribune
01 Nov 2012, 18:50
foto
President Barack Obama omhelst een van de getroffenen in de staat New Jersey. (Foto: Reuters)


President Barack Obama keert na drie dagen terug naar zijn verkiezingscampagne. Hij heeft zich de afgelopen dagen beziggehouden met de superstorm Sandy. Hij heeft een bezoek aan de zwaarst staat New Jersey achter de rug. Zijn rivaal Mitt Romney heeft er voor gekozen zijn campagne gisteren voort te zetten.

In deze laatste dagen van de race voor het Witte Huis zal president Obama proberen de zwevende kiezers voor zich te winnen. De laatste peilingen tonen een nek-aan-nek race met een lichte voorsprong voor Obama. Een kiezersonderzoek van het persbureau Reuters en marktonderzoeker Ipsos wijst uit dat Obama in Ohio voorstaat met 3 procent en in Virginia met 2. In Colorado leidt Romney met 1 procent, terwijl de strijd in Florida nog onbeslist is.

Obama die voor een tweede termijn gaat, hervat zijn campagne vandaag in de staten Wisconsin, Colorado en Nevada. Veel grote staten, die de meeste kiesmannen opleveren, zijn stevig in handen van de Democraten. Voor de Republikeinse kandidaat Romney is het cruciaal dat hij wint in de meeste van de ongeveer negen staten waar er sprake is van spanning. Landelijk is de voorsprong van Obama op Romney nog steeds nipt: 47 om 46 procent. Geen van de beide kandidaten heeft sinds het begin van oktober een duidelijke voorsprong gehad.

Slottoespraak doorslaggevend
Volgens de adviseurs van Obama zal hij zich in de laatste dagen van zijn verkiezingscampagne richten op zijn ideeën voor de toekomst en hoopvolle thema’s die hem in 2008 de overwinning bezorgden. "Je zult hem zien stijgen ... de visie waarvoor we vechten," zei David Axelrod, senior campagne strateeg. Hij voegde eraan toe dat Obama’s slottoespraak in de laatste dagen de doorslag zal geven. “We zullen ons nog steeds richten op wat de keuze is. Je moet de keuze aanpakken. Maar ik denk dat het zal kantelen in de positieve richting, naar de toekomst.”

President Obama heeft sinds zaterdag geen traditionele verkiezingstoespraak gehouden. Dat is ongewoon lang zo dicht bij de verkiezingsdag. Hij bleef echter in het zicht van het publiek met dagelijkse opmerkingen in Washington en zijn reis naar New Jersey.

Forward
Romney die ook enkele van zijn politieke bijeenkomsten had geannuleerd als gevolg van de orkaan Sandy, heeft zijn aanvallen op de president beperkt tijdens zijn campagne gisteren in Florida. In 2008 won Obama de verkiezingen met zijn thema’s over hoop en verandering, die hun klankbord vonden bij de kiezers die ontevreden waren met het beleid van de Republikeinse president George W. Bush.

Dit jaar gebruikt Obama ‘Forward (Voorwaarts)’ als zijn slogan, maar zijn boodschap – en dat van zijn vervangers – omvat stekende aanvallen op Romney, een voormalige particuliere makelaar en gouverneur van Massachusetts.
Republikeinen gingen tot de aanval over en zeiden dat Obama’s boodschap negatief was, omdat zijn economische staat van dienst zwak is. De democraten lieten het niet op zich zitten en zeiden dat Romney de waarheid over de capaciteiten van de president heeft verdraaid en is weggelopen van de zijne.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May