Diváli Manifestatie 2012 met Diváli Nagar (aangeboden)
01 Nov 2012, 04:00
foto


De Nationale Diváli Manifestatie zal dit jaar plaatsvinden van 9 november tot en met 13 november op het Onafhankelijkheidsplein. De Culturele Unie Suriname (CUS) zal dit jaar de Nationale Diváli Manifestatie met een Diváli Nagar (Diváli dorp) opzetten.

Sinds 2007 is Suriname het eerste land ter wereld met een dergelijk grote Diá (de grootste Diá ooit gemaakt) en zal vanaf dit jaar, het tweede land in het Caribisch gebied zijn, dat een Diváli nagar zal kennen in zijn geschiedenis. De oorspronkelijke Diá vanaf 2007 heeft een doorsnee van 2,50 diameter en is 1 meter diep en wordt gevuld met 3 vaten ghi (ongeveer 600 liters), terwijl het steeds aangevuld wordt gedurende de manifestatie om de lont door te laten branden.

De Diváli Nagar
De Diváli Nagar zal het karakter hebben van een beurs, waarbij ‘standhouders’ verschillende kunstwerken en producten zullen presenteren aan het publiek. Ook bedrijven en individuen nemen deel om hun culturele producten, voorwerpen en attributen die verband houden met het Diválifeest tentoon te stellen of aan de man te brengen. De Diváli Nagar wordt ook in relatie gebracht met de natievormingsgedachte. De verschillende Surinaamse culturen en tradities moeten wij in dat kader plaatsen en deze ons eigen maken. Omdat cultuur ontwikkeling in zich herbergt.

Het diválifeest
Het diválifeest kent een aantal achtergronden. Dit bijzonder cultureel erfgoed, dat de Hindustaanse contractarbeiders met zich (na 1873) meebrachten uit India omvat enorm veel culturele, religieuze, educatieve en ontwikkelingsgerichte betekenissen. Sedertdien vieren wij het diválifeest in Suriname. Eerst kenmerkte het zich als een huiselijk feest bij de Hindus en ontwikkelde zich verder waarbij ook grote optochten met fakkels gelopen werden en het diválifeest ging zo geleidelijk aan over in een nationaal Surinaams feest.

Vanaf 2007 werd er een grote diá geplaatst op het Onafhankelijkheidsplein om het nationale gevoel en karakter weer te geven waarbij eenieder deel kon nemen aan dit nationale festijn. Het oorspronkelijk doel van de CUS was om de boodschap van het Diválifeest bij eenieder over te brengen ter bevordering van de nationale eenheid, solidariteit en de algehele ontwikkeling in Suriname. Heden ten dage nemen velen deel aan de Nationale Diváli Manifestatie in Suriname en wereldwijd wordt Diváli in pakweg 180 landen simultaan gevierd.

Een heel belangrijk element in de betekenis van dit feest is de overwinning van het goede op het kwade en het inluiden van nieuwe ontwikkelingen. Maar de betekenis gaat veel verder, namelijk: het aandragen van de eenheidsgedachte, het volledig verbonden zijn met het oneindige, bezinning en ontwikkeling van verdere inzicht in het leven, gericht op de toekomst. Díp betekent licht en stelt het goede voor, terwijl vali een rij betekent. Dipávali (afgekort Diváli) betekent een rij van lichtjes. Letterlijk en figuurlijk wordt hiermee weergegeven het licht dat zich overal naar toe beweegt waarbij zelfs de donkerste hoeken worden verlicht, ook ons innerlijke (verlichting).

In allegorie en als ritueel; wordt tijdens het diválifeest door het individu, het gezin of de familie, de Lakshmi Mátá (de godin van het licht) uitgenodigd om de duisternis (van onwetendheid) te doen verdwijnen en het licht (van kennis) overal te doen schijnen en in elkeen van ons te manifesteren. Zij verlicht zo de kleinste en donkerste hoeken van ons huis.
Bij het diválifeest worden de volgende denkbeelden voorgehouden:
- zelfrealisatie: wie het licht (God) aanschouwt, verwerft gelukzaligheid;
- de waarheid moet zegevieren boven onwaarheid;
- de wijsheid moet de onwetendheid overwinnen;

Natievorming
Het gaat er daarom ook om, dat eenheid bevorderd wordt en dat haat, woede en vijandschap verdwijnen. De CUS heeft een nieuwe dimensie toegevoegd aan cultuurbeleving in Suriname, namelijk natievorming en natieversterking en duidt dat aan in haar slogan: ‘met cultuur in haar pluraliteit komt singulariteit in identiteit’.
Ook met deze grote nationale diváli manifestatie tracht de CUS deze ‘nieuwe’ dimensie van ontwikkeling toe te voegen en te brengen, door de plurale cultuur in ons land nader te belichten en de universele en de dieperliggende boodschappen (waaronder de normen en de waarden) hieruit, voor te houden aan de gemeenschap. Haar boodschap is natievorming en natieversterking met als uitgangspunt: de cultuur. Zij is overtuigd van het feit dat de identiteit van de Surinamer een culturele is en dat zij middels haar missie, deze bewustwording tot stand zal brengen. De CUS meent dat met deze benadering (vervat in haar visie en missie) van natievorming middels cultuur, zij de enige in haar soort is. Een bijzonderheid van Suriname is dat ook niet-Hindus met alle respect en eerbied, thuis een diá aansteken.

Het is van groot belang om de verworvenheid van Suriname en de Culturele Unie met de Suriname Diá - nationaal en internationaal - aan te wenden ter bevordering van de culturele eenheid in Suriname en hiermede een bijdrage te mogen leveren aan de algehele ontwikkeling in Suriname.

Culturele activiteiten
Dit jaar zullen de culturele activiteiten als volgt eruit zien:
- vrijdag 09 November 2012: opening Diváli Nagar met cultureel podium programma
- zaterdag 10 november: Nationale Divali Manifestatie met optochten en podium programma inclusief Diváli Nagar.
- zondag 11 november (Diváli Nagar) met cultureel podium programma;
- maandag 12 november(Diváli Nagar) met cultureel podium programma;
- dinsdag 13 november (Diváli Nagar) met cultureel podium programma en afsluiting.

Op 09 november gaat de CUS de Nationale Diváli Manifestatie 2012 inluiden met de opening van het Diváli Nagar op het Onafhankelijkheidsplein op 19:00 uur. De opening zal geschieden door de minister van Binnenlandse Zaken, namens de Regering van Suriname
Op 10 november (zaterdag) zal de aankondiging van de Nationale Diváli Manifestatie 2012 groots plaatsvinden door de verschillende Surinaamse gemeenschappen in de gelegenheid te stellen te participeren aan de welbekende ‘fakkeloptochten’, vanuit verschillende locaties. Verschillende organisaties zullen gezamenlijk in optochten de stad intrekken en zo zullen zij de Culturele saamhorigheid uitbeelden.

Het aansteken van de grote Suriname Diá (zoals dat jaarlijks geschied) zal dit jaar op zaterdag 10 november geschieden en zal plaatsvinden binnen het kader van de jaarlijkse Nationale Diváli Manifestatie op het Onafhankelijksheidsplein.
Onze president van de republiek Suriname zal ter gelegenheid van deze Nationale Diváli Manifestatie het Surinaamse volk toespreken en namens de regering ook dit jaar zijn Diváli boodschap overbrengen aan eenieder.
U bent uitgenodigd om deelgenoot te zijn van dit bijzondere lichtfeest.
De CUS wenst de Surinaamse gemeenschap bij voorbaat een Shubh Diváli toe.

Publiciteitsdienst CUS

Voor enige op- en aanmerking: jsoebhag@hotmail.com; ashwin.adhin@gmail.com; website: www.cus.sr;admin@cus.sr (correspondentieadres en secretariaat: Evitastraat 15)
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May